A válság ellenszere

2023.02.02. 13:55

A főnökeik helyett, magukra számíthatnak csak a somogyiak

Egy friss felmérésben honfitársaink mindössze két százaléka állította azt, hogy az infláció ellenére sem változott az anyagi helyzete. A pénzromlás kivédésére több taktikát dolgozott ki az átlagember: néhányan fizetés­emelést kérnek, mások inkább másodállást vállalnak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

Egyre nagyobb szorongást vált ki az infláció réme, ezt példázza, hogy csupán egyetlen év alatt 21-ről 57 százalékra nőtt azok aránya, akik nagyon tartanak az árdrágulás hatásától, nemcsak úgy általában, hanem kifejezetten azzal, amit a saját háztartási pénzügyeikre gyakorol. Egy nemzetközi biztosító magyar részlegének reprezentatív felmérésében résztvevők csupán egyetlen százaléka adta azt a választ, hogy nem tart a további drágulástól. Többségben vannak azok, akik már eddig is szenvedtek az inflációtól, a válaszadók 57 százaléka állította, hogy nagyon megérzi az árak emelkedését a hétköznapokban, és 31 százalék nyilatkozott úgy, hogy valamennyire érzékeli az árak növekedését. A magasabb végzettségűek, illetve a 18–29 éves fiatalok jellemzően valamivel enyhébb következményekről számoltak be. 

A következő fél-egy évben sem számít javulásra a többség, sőt a megkérdezettek kétharmada még a jelenlegi helyzetnél is rosszabbra készül. A válaszadók több mint fele – 55 százalék – még három év múlva sem lepődne meg azon, ha a jelenleginél rosszabb pénzügyi helyzettel kellene szembenéznie. Ebben a kérdésben a nők valamivel pesszimistábban látják a jövőt, mint a férfiak. 

Mindenki próbál úgy védekezni az infláció ellen, ahogy tud, és ebben saját taktika kidolgozására kényszerül az átlagember. A többség megteszi, amit megtehet a saját környezetében, hogy minél több pénz maradjon a zsebében. A spórolás még mindig a leginkább magától értetődő módszer, a válaszadók 83 százaléka a költések visszafogásában látja a megoldást, és 31 százalék azok aránya, akik megtakarítással és előtakarékossággal igyekeznek stabilizálni anyagi helyzetüket. További 14 százalék a bevételeit próbálja növelni, leginkább azzal, hogy másodállást vállalna. A főnökhöz kevesebben kopogtatnak be javulást remélve, mert a legtöbben felmérték azt, hogy a saját munkahelyük helyzete sem túl rózsás a mostani körülmények között. Fizetésemelés kérésével mindössze a megkérdezettek 5 százaléka próbálna meg javítani az anyagi helyzetén. 
 

Orsós Krisztián
Orsós Krisztián 

– A fizetés­emelés bizony ráférne az emberre ilyen drágaság mellett - vélekedett a szilvásszentmártoni Orsós Krisztián. Az a gond, hogy a legtöbb munkahelyen csak a minimálbért adják a dolgozónak, és a szakszervezet sem tud kiharcolni magasabb bért. Hogy segítsek magamon, másodállást szoktam időnként vállalni, de leginkább tavasszal, ha jön a jó idő. 

Gombos István
Gombos István


 – A mostani helyzetben szinte lehetetlen védekezni az infláció ellen, főként az élelmiszer­árak szálltak el, ezt mindenki megérzi, ha vásárol - mondta lapunknak a kaposvári Gombos István. Én nyugdíjas vagyok, ezért dolgozni és másodállást vállalni már nem tudnék. Persze előfordult korábban, hogy kértem fizetés­emelést, de az a tapasztalatom, hogy általában ilyenkor nem kap az ember. 
 

Heitel Lászlóné
Heitel Lászlóné 

– Sehogy sem lehet védekezni az infláció ellen - szögezte le Heitel Lászlóné Dombóvárról. Az egyetlen taktika az lehet, hogy az ember az akciós termékekből vásárol be, és otthon elraktározza hosszabb időre. Fizetés­em­elést lehet kérni, de nagyon ritka eset, hogy kapna valaki. Másodállást nem vállalnék, nem szeretnék többet dolgozni, mert akkor a családomtól vonnám el az időt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában