Csúcsmagasság

2023.06.08. 12:31

Tovább emelkedett a Balaton vízszintje az esőzések után

A Balaton átlagos vízállása egy centire megközelítette a vízügyi szakemberek által ideálisnak ítélt 120 centit.

Sonline

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt napok esőzései több centivel emelték a Balaton vízszintjét, mely a csütörtök reggeli adatok szerint elérte a 119 centimétert. Ahogy arról hírt adtunk kedd délután egyhavi csapadék esett le Balatonlellénél, ahol 63 millimétert mért az Országos Meteorológiai Szolgálat hat óra leforgása alatt. 

2022 decembere óta folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje, mivel csapadékos volt a tél, és a májusi hónap – írja a LikeBalaton. A szakemberek se sok esélyt adtak a Balaton gyors feltöltődésének, hiszen tavaly ősszel 70 centi volt a Balaton átlagos vízszintje, ám azóta 49 centivel emelkedett a Balaton.

Az aszályos időszakok következtében fellépő nemkívánatos alacsony vízállások kivédése érdekében 120 centis vízállást tartanak jónak a vízügyi szakemberek. Ebben az időszakban addig nem is engedik le a tó vizét a Sió-csatornán. Az ennél magasabb érték azonban már gondot okozhat, mert a szél miatt a tó vize olykor megbillen, és akár 60-80 centivel is megemelkedhet a vízszint, amely veszélyezteti a déli part alacsonyabb településeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában