Galériával

2022.05.15. 15:25

Ismét megelevenedtek a pásztorélet hagyományai Túrkevén

Főzőversennyel, népművészeti- és kézműves vásárral, birkanyíró és terelőkutya bemutatóval, számtalan színpadi programmal, valamint szakmai előadásokkal várták az idei, vagyis a XXII. Kevi Juhászfesztiválra látogatókat hétvégén Túrkevén.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Kiss János

Szinte egy tűt sem lehetett leejteni szombat délelőtt Túrkeve központjában, ahol már péntek este elkezdődtek a fesztivál programjai. Voltak akiket a vásár, míg másokat a szakmai előadások érdekeltek, de leginkább a híres kevi birkapörkölt csalogatta a látogatókat. Nagy Sándor és felesége Szolnokról érkeztek a fesztiválra.

Ha csak tehetem, minden évben jövök. Nagyon jól érezzük magunkat, csodálatos az idő. A birkapörkölt számomra népi eledel, mindenképpen megkóstoljuk

– mondta. 

Párja viszont először látogatta  meg a rendezvényt.

– Én Szabolcs megyéből származom, hallottam már a fesztiválról és a közösségi oldalon láttam, hogy ezen a hétvégén tartják. Mivel szabad volt a szombat, úgy gondoltam, megnézem. Nagyon szeretjük egyébként is a falunapok, vásárok hangulatát – mondta Nagy Sándorné.

Erről, vagyis a jó hangulatról a különböző színpadokon zajló programok is gondoskodtak, a borgácsokban pedig már reggel hét óra óta rotyogtak az ízes birkapörköltek. 

– Az a titka, hogy a fejet, lábat megperzseljük, lefaggyúzzuk, a felesleges részeket leszedjük, és három-négy óra hosszáig főzzük, bár ez függ a birka életkorától is–avatta be stábunkat Kovács Sándor kevi juhász az igazi kevi birkapörkölt főzésének rejtelmeibe.

A szombati napon összesen százhuszan nevezték be a hagyományos főzőversenyre birkapörköltjüket, harminchatan pedig a kunsági étel kategóriában mérettették meg magukat. 

– A birkapörköltnél az a legfontosabb, hogy jó legyen a szaftja. Selymes, jóízű legyen, és amit még nagyon figyelünk, az a darabolás, és hogy a pörkölt meg legyen főve. Összességében, hogy finom legyen – árulta el a zsűri szempontjait Csányi Sándor, a szombati főzőverseny zsűrielnöke.

Mindeközben a látogatók testközelből ismerhették meg a birkanyírás folyamatát, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Gazdakörök Szövetsége, a Túrkevei Gazdakör, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete is bemutatókkal egybekötött szakmai nappal várták az érdeklődőket. 

A rendezvényt Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ megyei elnöke nyitotta meg, majd Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntő beszédet. 

– A mai nap, vagyis a Kevi Juhászfesztivál egyrészt a juhászhagyományok továbbviteléről, az itteni hagyományos, Hortobágy-Berettyó-menti gazdálkodás termékeinek bemutatásáról szól, valamint arról, hogy milyen út vezetett odáig, hogy a Nagykunság szívében, Túrkevén ez a hagyomány és a hagyományhoz kötődő fesztivál meg tudta ereszteni a gyökereit és látszik hogy milyen népszerű, hiszen a Megyei Értéktárba is bekerült – mondta az elnök.

Az eseményen Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos elnöke, a Magyar Állattartók Szövetségének elnöke tartott előadást. Úgy fogalmazott, ma kiegyenesedőben van a juhászati ágazat. A nagymértékű csökkenések után tavaly decemberben már 843 ezer volt az anyajuh állomány. 

– Jász-Nagykun-Szolnok megye ötödik helyen áll a megyék sorrendjében a tenyészetek és az anyajuh létszám vonatkozásában. Vagyis, meghatározó része az ország juhtartásának, juhtenyésztésének – hangsúlyozta a szakember. 

Mint mondta, jelenleg legalább negyven féle támogatással segíti a kormány az ágazat szereplőit, hogy a megfelelő, innovatív beruházásokkal minőségi végterméket tudjanak előállítani.

Hozzátette, az eladási lehetőségek is jónak mondhatók, mert a Brexit után Európában kereslet alakult ki, ráadásul a magyar, jó minőségű bárány igencsak keresett a piacon.

A szakmai előadások mellett folyamatosan zajlottak a különböző programok. Szombaton hajnalig tartó juhászbállal ünnepeltek, vasárnap este pedig különböző koncertekkel zárult az idei fesztivál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában