Galériával és videóval

2022.06.26. 11:25

Látványos ceremónián iktatták be az új jászkapitányt Jánoshidán

Két év kihagyás után hétvégén ismét együtt ünnepelhettek a szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok. Huszonhatodik alkalommal szervezték meg a Jász Világtalálkozót, melynek idén Jánoshida adott otthont. A háromnapos program a Jászság hagyományainak gazdag kincsestárát vonultatta fel. Szombaton díszünnepség keretében kihirdették az idei Jászságért Díjast, átadták a helyi kitüntetéseket és beiktatták az új jászkapitányt.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A „Jövőnket alakítjuk, ám a múltunk örök!” mottó jegyében rendezték meg a XXVI. Jász Világtalálkozót, mely ezúttal is lehetőséget adott a jász önazonosság kifejezésére és az összetartozás erősítésére. Jánoshida 17 év után immár második alkalommal adott otthont a seregszemlének. Színes programokkal, nagy vendégszeretettel várták a látogatókat, akik megismerhették a falu életét és értékeit is. A háromnapos esemény fénypontja ez alkalommal is a szombati díszünnepség volt. A jászok főpapi szentmiséjét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta a Keresztelő Szent János születése templomban.  

– A jászok mindig is fontosnak tarották a szabadságot. Keresztények évszázadok óta a magyarság keretein belül. Első szabadságukat Jézus Krisztusban kapták meg. A megváltás, a redemptio Jézus Krisztustól érkezett – emlékeztetett az érsek atya. 

A jász és a Jászságból kirajzott települések felvonulását követően a felújított premontrei rendház udvarán gyűltek össze a résztvevők. A díszünnepség lélekemelő hangulatát Sasvári Sándor és lánya, Sasvári Léna műsora alapozta meg.  

Daban horz!

– üdvözölte az egybegyűlteket jász nyelven Eszes Béla polgármester. 

„Ez a hely a tiéd, ahol érik a fény” 

– idézte Jánoshida himnuszát, melynek immár tizenhét éve jelentős összetartó ereje van a településen. 

– A világtalálkozóhoz és szülőfalunk mindennapi életéhez is többen kellünk, mert csak együtt sikerülhet – tette hozzá, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a rendezvényt.  

Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár a rendezvény egyik védnökeként szólt a jászokhoz. 

– Világunk újból felbolydult. Ebben a helyzetben csak az maradhat meg, akit erős gyökerek kötnek a földhöz, akit erős kötelékek fűznek a családjához, a környezetéhez, a közösséghez. A Jászok Világtalálkozója ezekről a kötelékekről szól nekem, arról, mi az, ami összetart – osztotta meg ünnepi gondolatait.  

Pócs János a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a polgármestereknek, hogy vállalták és a jövőben is vállalják a jász világtalálkozó megszervezését. Méltatta a jászok egységét hirdető jászkapitányok szerepvállalását, a jánoshidaiak felkészülését, vendéglátását az idei ünnepen.

A díszünnepségen Dr. Dobos László, a társrendező, Jászok Egyesülete elnöke ismertette: „A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma az idei Jászságért Díjat és a vele járó egymillió forint elismerést Süveges István főszékesegyházi kanonok, lajosmizsei plébános részére ítélte oda. 

A díjazott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, ezért a díjat egy másik alkalommal kapja meg. Átadták a jánoshidai kitüntető díjakat is: a díszpolgári címet Meződi József, az Apostol együttes frontembere kapta. Jánoshida községért kitüntető díjban részesült Zámbori János jászkapitány, az „Év embere” elismerést pedig Csinger Ildikó lokálpatrióta segítő vehette át. Vasdiplomája átvétele alkalmából köszöntötték Gerhát Imréné nyugdíjas pedagógust.  

Ágyúszóval tisztelegtek  

Nemes József leköszönő jászkapitány beszámolóját követően látványos ceremónia keretében iktatták be tisztségébe Szöllősi Sándort, az új jászkapitányt. Eskütételét követően a méltóság jelvényeket Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója adta át a jászkapitánynak, aki magára öltötte a fekete nyakravalót, a zsinórozott, prémes bársonymentét, a tollforgatós bársony süveget. Megkapta a kapitányi viaszpecsétet, a bronzmedált és kardot, valamint a kinevezéséről szóló tanúsítványt is. Ezután bort ivott a jászkürt díszes másolatából a jászok, a kunok és minden magyar egészségére. Az új kapitány a tiszteletére leadott ágyúlövéseket követően lóra pattant és huszárok kísértében ellovagolt az ünnepségről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában