Közérdekű kereset

2022.06.27. 20:53

Folyamatosan menekülni próbáltak a csapdába esett állatok a kengyeli férfitól

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészég idén tavasszal terjesztett elő közérdekű keresetet a Szolnoki Törvényszéken egy büntetőeljárásban már jogerősen marasztalt, védett madarakat befogó kengyeli férfivel szemben. Az ügyben még nem kezdődött meg a tárgyalás.

Szoljon.hu

Forrás: Police.hu

A férfi 2019 szeptembere és 2020 februárja között Kengyelen, a saját udvarán jogellenesen befogott 13 tengelic, 2 zöldike és 2 csíz fajtájú védett madarat akként, hogy a kertjében lévő szilvafa lombkoronájába kihelyezett csapóajtós ládacsapda ajtajára egy madzagot kötött, és amikor a csapdában kitett magok miatt a madarak a kalitkába berepültek, a madzagot meghúzva a ketrec ajtaját bezárta – közölte hírportálunkkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

A madarakat a közérdekű kereset benyújtását megelőzően a rendőrség foglalta le a férfivel szemben korábban természetkárosítás bűntette miatt megindított büntetőeljárásban, azokat a hatóság a jászberényi Sasközpontban helyezte el. Egy zöldike a tartási körülmények folytán legyengült állapota miatt a beérkezést követően – a szakszerű szállítás és elhelyezés ellenére – elpusztult. Az életben maradt madarakat fizikai állapotuk javulása után természetes élőhelyükön elengedték. 

A 17 védett madár eszmei értéke 425.000 forint.

A férfitől elhozott, kisméretű helyre összezárt védett madarak rossz általános állapotban voltak, a tollazatuk levert, kopott volt, a karmaik a természetes állapottól eltérően, túlnőttek. Többük csőrtöve, szárnyrésze megsérült a kalitkában történő tartás nyomaként. A vad madarak nem megfelelő körülmények közötti, fogságban tartása a helyhiány és az egymással szembeni agresszió miatt folyamatos stresszt váltott ki a madaraknál.

Mivel a vad madarak folyamatosan próbálnak menekülni, szabadulni a zárt térből, ilyen körülmények között a tollazat gyorsan kopik és sérül. A vedlésük során fejlődő friss tollazat is sérül a zárt térben, ami befolyásolhatja röpképességüket. Az eljárásban azt is meg lehetett állapítani, hogy a madarak táplálása rendkívül egysíkú volt, kizárólag napraforgó magból állt, ami merőben eltért a madarak természetes táplálékának összetételétől. A vadon élő madarak a tavaszi és a nyári évszakokban nagyon sűrű rovartáplálékot vesznek magukhoz, és ez a fogva tartott madarak táplálékából hiányzott.

A főügyészség a keresetében kérte a természetvédelmi törvény rendelkezéseit megszegő tevékenységtől való eltiltást és az okozott kár megfizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában