Szolnok

2022.07.04. 16:25

Követendő példával járnak elöl az orvoslásban, amiért Kálmándi-díjat vehettek át

Semmelweis-nap alkalmából hétfőn átadták a kivételes szociális érzékenységéről ismert szolnoki orvosról elnevezett Kálmándi Mihály-díjat.

Hartai Gergely

A városháza dísztermében adták át a megyeszékhely legrangosabb elismeréseit az egészségügyben dolgozóknak Fotó: Mészáros János

Négy egészségügyi szakember, dr. Dobi Ákos felnőtt háziorvos, dr. Gyetvai Béla Tibor korábbi városi főorvos, dr. Kürti László gyermeksebész főorvos, valamint Tóth-Urbán Judit iskolavédőnő vehette át a rangos elismerést a városházi eseményen.

A koronavírus-járvány különböző hullámaiban erőn felül teljesítettek az egészségügyben dolgozók, akik a pandémia kritikus pillanataiban számos beteg életét mentették meg

– hangsúlyozta megnyitó beszédében Szalay Ferenc. A polgármester köszönetet mondott áldozatos munkájukért, és arra szólított fel, hogy Kálmándi Mihály kimagasló orvosi tevékenysége a jövőben is követendő példa legyen.

Elsőként dr. Dobi Ákos felnőtt háziorvos vehette át a nívós elismerést. Elhangzott: a szakember 1993-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Szolnokra 2000-ben került, először a Csallóköz úti rendelőben dolgozott, majd 2006 óta a Széchenyi körúti rendelőben a 19. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa. Munkáját a kezdetek óta lelkiismeretesen és a szakma iránti tisztelettel, elkötelezettséggel végzi.

Szalay Ferenc polgármester mond beszédet az ünnepségen Fotó: Mészáros János

Utána dr. Gyetvai Béla Tibor rendőr alezredes, egykori városi főorvos részesült elismerésben. Mint megtudhattuk: pályafutását rendőrorvosként kezdte, majd igazságügyi szakorvosként szerzett életre szóló tapasztalatokat, melyeket későbbi munkahelyein is kitűnően alkalmazott. 

Szerteágazó pályafutása során hat évig vezette a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és gyámügyi osztályát.

Kitüntető címet kapott dr. Kürti László gyermeksebész főorvos is. A szakember a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1982-ben. Később sebészetből, valamint gyermeksebészetből tett szakvizsgát. Az iskolapadból kikerülve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban kezdte meg munkáját az általános sebészeten, majd a gyermekosztály gyermeksebészetére került, mely részleget 2004 óta a mai napig vezet.

Negyedikként Tóth-Urbán Judit vehette át Szolnok legrangosabb egészségügyi díját. Méltatásából kiderült: az iskolavédőnő több mint 40 évvel ezelőtt kezdte hivatását. Elsősorban általános iskolában folytatta tevékenységét, azonban nem volt ismeretlen számára a középiskolában végzendő munkakör sem. 

Generációk nőttek fel a keze alatt, eközben a gyermekek tudták és érezték, hogy számíthatnak rá. Bizalommal fordultak hozzá, megosztották vele problémáikat.

A rendezvény végén dr. Hoksári László felnőtt háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének alelnöke fogadta Szalay Ferenc polgármester gratulációját abból az alkalomból, hogy munkáját a kamara Hippokratész Emlékéremmel ismerte el.

A Kálmándi Mihály-díj Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában