Kék hírek

2022.08.10. 16:39

Ceglédnél kapcsolták le az embercsempészt, árokba borult teherautójával

Menekülni próbált a járőrök elől az a férfi, aki 20 illegális határátlépőt szállított egy teherautóban. A férfi Cegléden átlépte a megengedett sebességhatárt, ezért a rendőrség munkatársai intézkedés alá akarták vonni, azonban a férfi a hatóság jelzésére nem állt meg.

Szoljon.hu

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Az embercsempészés gyanúsítottját letartóztatta a bíróság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben.

Augusztus 7-ét megelőzően 20 illegális határátlépő a szerb-magyar határ közelében egy rejtekhelyen várakozott a gyanúsítottra. 

Augusztus 7-én a férfi egy teherautóval jelent meg a helyszínen, a raktérbe terelte az afgán, indiai és pakisztáni állampolgárságú menekülteket, majd a járművel Ceglédbercel irányába indult el. Mivel a teherautónak teljesen zárt, ablakok nélküli csomagtere volt, így az teljesen alkalmatlan volt az utasok szállítására.

Mivel Cegléden a sofőr átlépte a megengedett sebességhatárt, ezért a rendőrség munkatársai intézkedés alá akarták vonni, azonban a férfi a hatóság jelzésére nem állt meg. Amikor továbbhajtott a járőrök üldözőbe vették a gyanúsítottat, aki a 4-es számú főúton egy körforgalomba a menetiránnyal ellentétesen hajtott be, elvesztette uralmát a jármű felett, és egy árokba borult. Húsz utasa közül nyolcan életveszélyes, heten súlyos, nyolc napon túl gyógyuló, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek. Rajtuk kívül a járművezető maga is súlyosan megsérült.

Figyelemmel az előéletére, feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított újabb, szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményt követ el. Továbbá a férfi a bizonyítást veszélyeztetheti azzal, hogy a büntetőeljárásban érintett személyeket jogellenesen befolyásolja, illetve bizonyítási eszközöket rejt el vagy semmisít meg. Ezen kívül, az ügyészi indítvány szerint a cselekmény jelentős tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére is tekintettel a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb szeptember 10-ig.
A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában