Árváltozás

2022.10.04. 13:55

Egyre több dologra hat a háború, lefújták a papírgyűjtést Szolnokon

Az egyik iskolában azt közölték, hogy a szolgáltatót érintő árváltozás miatt marad el idén a papírgyűjtés.

Mészáros Géza

Fotó: Illusztráció/MW-Archív

Régi hagyomány hazánkban, hogy a nyári szünetet követő tanévnyitó után néhány héttel óvodai és iskolai papírgyűjtés fokozza az izgalmakat a szülők, de főleg a gyermekek körében. Ez az iskolakezdéssel járó esemény néhány napos vidámságot okoz a fiatalok körében, ráadásul a közösségek kirándulásokra, különfoglalkozásokra gyűjtött forrását is növeli.

A tradíciót követve az intézmények, annak rendje-módja szerint ez év ősz elejére is kijelölték a papírgyűjtés idejét, ám pár nappal később az esemény elmaradásáról tájékoztatták a családokat. 

Az egyik szolnoki általános iskola vezetősége is sajnálattal közölte a hírt a szülőkkel: „A szolgáltató jelezte, hogy miután a korábbi évek kilónkénti 20-25 forint helyett jelenleg csak 2-3 forintért tudják begyűjteni és elszállítani a papírt, ezért úgy döntöttünk, hogy idén ősszel nem tartjuk meg a papírgyűjtést!”. 

Az iskolai közlemény még hozzátette: „A saját autóval kiszállított nagyobb mennyiségű papírjaikat az NHSZ Újszászi úti lerakó-állomásán fogadja, információink szerint ilyen formában többet fizetnek érte, s a kapott összeget gyermekük osztályközössége felhasználhatja.”.

Természetesen megkerestük az ügyben a szolgáltatót, ahol Lits László, a szolnoki NHSZ-csoport ügyvezetője adott választ a felvetésekre.

– A másodlagos nyersanyagok piacán az elmúlt években, főleg a pandémia felerősödésének idején is drasztikus volt az ármozgás. Manapság pedig a szomszédos háború okán, a szankciókkal körülvett környezetben a külföldi átvevőhelyek, feldolgozók, a magas energiaárak miatt már egyáltalán nem fogadnak, vagy ideiglenesen szüneteltetik a hasznosítást. A hazai átvevőhely, a dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft. pedig a közeljövőben teszi meg ugyanezt a lépést. 

Ez a változás magával hordozza a visszagyűjtött papírok árának drasztikus csökkenését, amely az iskoláknak fizethető díjakba is megmutatkozik. Ráadásul ez a tendencia várhatóan tovább fog erősödni 

– osztotta meg hírportálunkkal a későbbiekre is vonatkozó rossz hírt Lits László ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában