Döntés

2023.02.02. 12:15

A közgyűlés megszavazta: állami tulajdonba kerül a VCSM Koncessziós Zrt. Szolnok

A decemberben önkormányzati tulajdonba került „Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok” gazdasági társaság állami tulajdonba adásának előterjesztését is megszavazták a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülésén.

Mészáros Géza

Rendkívüli közgyűlést tartottak Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Füle István és Borda Zoltán képviselők egyaránt aggályukat fejezték ki a Szolnok és több település víziközmű-szolgáltatását ellátó cég „államosításával” kapcsolatosan. Szalay Ferenc polgármester válaszában jelezte, hogy a koncesszióban működő társaság jelezte, hogy az uniós szankciók következtében megnövekedett energiaköltségei miatt nem tudja biztonságosan ellátni a feladatát. Ezért, a közgyűlés 2022 decemberi ülésén hozott határozat értelmében az önkormányzat kivásárolta és városi tulajdonba vette a VCSM Zrt.-t.

Ám a működés és szolgáltatás biztonságát a vármegyeszékhely sem tudja garantálni, így, amennyiben a közgyűlés erről igennel szavaz, Szolnok a magyar államra kívánja átruházni a céget és feladatait. A polgármester elsősorban Füle Istvánnak intézett gondolataiban hangsúlyozta, az államosítás és a privatizáció a korábbi kommunista és liberális rendszerek sajátossága volt. Ez esetben a gazdasági társaság kérte a város segítségét, a város pedig az államét, amely garantálja a víziközmű-szolgáltatás költségeinek finanszírozását és a biztonságos működést.

A vármegyeszékhely a szándéka szerint ráadásul úgy kívánja az államra átruházni a szolgáltatást, hogy a VCSM Zrt. egyes üzletágát, vagyonelemeit (eszközöket, ingatlanokat), melyek szükségtelenek a víziközmű-rendszer üzemeltetéséhez, átszervezi az önkormányzati tulajdonú Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-be.

Az előterjesztést végül a testület tizenegy igennel és négy nemmel, egy tartózkodás mellett elfogadta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában