Megoldás

2024.03.25. 06:55

Nem bírtak a zöldhulladékkal, lépni kellett: ezt találták ki Tiszapüspökiben

Hiába faluhely, és hiába a feloldott tűzgyújtási tilalom, egyre nagyobb gondot okozott a kerti hulladék lerakása Tiszapüspökiben. Az erre a célra telepített 7 köbméteres konténer hamar megtelt, vagy, egyszerűen csak leborították mellé a zöldhulladékot. Az önkormányzat ezért egy körülbelül 600 négyzetméter alapterületű, körbekerített lerakóhelyet alakított ki, melyet csak szabályozott keretek között lehet majd használni.

Molnár-Révész Erika

– Kitisztítottuk a területet, új kerítést is építettünk, így nagyobb lett a hely a konténer körül. Abban gondolkodunk, hogy az út felőli részt a terület tulajdonosának egyeztetésével lezárjuk, és meghatározott időszakban, koordináltan próbáljuk majd megnyitni a zöldhulladék lerakatot a lakosok előtt, terveink szerint május közepétől – mondta a napokban kialakított területről Bander József polgármester. 

Bander József,zöld hulladék,fejlesztés
A zöldhulladék tárolására alkalmas, 600 négyzetméteres területet mutatja Bander József polgármester. A májustól megnyíló lerakót körbekerítették, és kamerák is figyelik majd
Forrás: Beküldött fotó

Mint elmondta, a körülbelül 600 négyzetméter alapterületű helyre azért van szükség, mert korábban a zöldhulladék összegyűjtésére szolgáló 7 köbméteres konténer hamar megtelt, vagy egyszerűen megközelíthetetlenné vált a köré halmozott ágak, nyesedékek miatt.

Nem működött az előző rendszer

– Mindenképpen ellenőrzött formában kell újraindítanunk a zöldhulladék lerakását, ugyanis nagyon sokszor azt tapasztaltuk, hogy már a környékbeli településekről is ide hordták, és csak leborították a lakosok a nyesedékeket. Mint elmondta, eddig akkor vihette a lakosság a konténerbe zöldhulladékot, amikor csak szerette volna, de ez nem működött.

Egyszerűen csak lebillentette mellette

– Mert vagy fizikailag nem tudták, vagy nem akarták magába a konténerbe pakolni a hulladékot. Olyan is előfordult, hogy a zöldhulladék elszállítására bérelt teherautó egyszerűen csak lebillentette mellette. Erre kellett valamit kitalálnunk. Segítségként szolgál majd ebben a helyzetben az új traktorra szerelhető eszközünk, a villa, ennek segítségével könnyebben tudjuk majd rendezni a területet. A fő probléma az, hogy faluhelyen ebben a formában nem működik a zöldhulladék kezelése.

Minden nyomon követhetővé válik

– Pedig, ami nagyon fontos, hogy jelenleg a tűzgyújtási tilalom nem él, vagyis május közepéig legális módon lehet nálunk égetni a kerti hulladékot. Persze meghatározott időpontokban és szabályok szerint. Csak, valahogy a lakosok erről is leszoktak – magyarázta a polgármester. Mint elmondta, problémát jelentett az is, hogy mire a szolgáltató odaért, hogy elszállítsa zöldhulladékot, a gép már nem fért hozzá a konténerhez. Ezért is fontos az, hogy májustól meghatározott időpontokban lehet majd lerakni a kerti hulladékot, ráadásul a telephelyhez kamerarendszert is telepít majd az önkormányzat, így minden nyomon követhetővé válik.

Nem csak a nagyobb gallyak végzik a konténer mellett

A konyhakertek fokozatos megszűnésével egyre nagyobb gondot okoz a levágott fű sorsa is a településen. Gyakran a hatalmas fűkupacok is a konténer mellett végezték. 

– Erről az a véleményem, hogy az egész éves fűvágásól visszamaradt zöldhulladék a kert sarkában egy kétszer két méteres komposztálóban a következő tavaszra teljesen összeesne. Az egy év alatt összegyűlt mennyiség lehet, hogy egy teherautónyinak tűnik, de a komposztálóban a tizedére esik össze. Ez is egy olyan megoldás lehetne a lakosság részéről, amit át lehetne gondolni – vélekedett Bander József polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában