Feltárul a Galaxis

2024.03.28. 11:16

Az óriási érdeklődés miatt regisztrációhoz kötik a lélegzetelállító szolnoki programot

Különleges, izgalmas utazásra hív a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör nagypéntek estéjén. A 24 emeletes toronyházban tartott előadás alatt a technika segítségével az űr olyan szegleteibe is bepillanthat a látogató, ahová eddig még az űrszondák sem. A nagy érdeklősédre való tekintettel az esemény szigorúan előzetes regisztrációhoz kötött.

Molnár-Révész Erika

Március 29-én, vagyis nagypéntek estéjén izgalmas űrutazásra várja az érdeklődőket a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör a 24 emeletes toronyházban.

csillagászat, csillag, megfigyelés
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– Számos olyan űrbéli helyszínt és objektumot nézhetünk majd meg, melyekről csak hallomásból tudunk, ezen felül olyan perspektívából tudjuk majd megmutatni az általunk ismert égitesteket, ahogy egy űrszonda látná, amennyiben eljutna odáig. Lesz tehát olyan objektum is, melyet úgy láthatunk, hogy ott még nem járt szonda, fényképfelvételekből használt adatok alapján jelenik majd meg 3 dimenzióban. Ez egy nagyon népszerű előadásunk, évente csak 1-2 alkalommal tartunk űrszimulációt – tájékoztatott Szabó Szabolcs Zsolt, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör munkatársa. Mint elmondta, az előadást nagyjából egy órásra tervezik, ezalatt a csoport „bejárja" a teljes univerzumot.

– Ez egy számítógépes szimuláció, melyet Korpás Zoltán kollégám vezérel, miközben én kalauzolom majd a nézőket. Egy nagy, szép, színes projektorra vetítünk, ami így szinte egy olyan érzést nyújt, mintha egy űrhajóban ülnénk, és kinéznénk az ablakán. 

Hasonló látványt tudunk varázsolni, mint a Csillagok háborújában, mint amikor a köztársaságpártiak elmenekülnek a csillaghajók elől, és fénysebességre gyorsítanak. Ködöket, galaxisokat, különböző halmazokat, és egzotikus égitesteket, mint fehér törpéket, neutroncsillagokat, vagy akár egy fekete lyukat is meg tudunk majd nézni

– sorolta a szakember. 

Hangsúlyozta, aki érdeklődik a program iránt, mindenképpen regisztráljon a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör e-mail címén ([email protected]), vagy közösségi oldalán, a terem befogadóképessége ugyanis korlátozott. A 179-es kapucsengő megnyomásával lehet majd bejutni az épületbe. A toronyház tetejéről az előadás után a várospanoráma megtekintésére is lehetőség nyílik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában