Nyíregyháza

2022.05.22. 09:47

Úgy néz ki mint a szamóca, de mérgező - mi az?

Nem árt tudni a választ, mert már a Sóstói-erdőben is terjed.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bizonyára többeket megtévesztett már a Sóstói-erdőben ez a szamócára megtévesztő módon hasonlító növény, melynek termése júniustól érik. Jelenleg a virágával találkozhatunk, amely a vadon élő erdei szamócával ellentétben sárga színű - olvasható a Sóstói-erdő Facebook-oldalán.

Ez is egyike az elvadult, az erdő egyes részein inváziós módon terjedő idegenhonos növényeknek. Hazánkba dísznövényként került dél- és kelet-ázsiai őshazájából. Magyarul díszeper vagy indiaiszamóca néven ismert, tudományos neve Potentilla indica. Indákkal gyorsan terjedő évelő növény. Csábító termése ízetlen, enyhén mérgező. Ha figyelmesek vagyunk, azért könnyű megkülönböztetni a szamócától, mert a termését, akárcsak a virágát jellegzetes, összenőtt fellevelekből álló gallér veszi körül.

Jelenleg a Hármasdomb és a kórház környékén ismerjük előfordulását. Pár éve még csak a sétányok környékén tűnt fel, de már egyes környékbeli erdőrészletekben is erőteljesen terjed. Sajnos, hiszen az erdő őshonos vadvirágaitól, például az erdei szamócától foglalja el a helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában