Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.05.25. 17:30

Apró mozaikokban az igazság

Ismét a kisvárdai helyszínelők nyerték a megyei versenyt.

MI

Rutinos, összeszokott csapat hódította el az első helyet | fotó: rendőrség

A megyei rendőr-főkapitányság tizedik alkalommal rendezte meg a Baleset-helyszínelői Verseny megyei döntőjét, melynek a Nyír Plaza parkolója adott otthont a közelmúltban. A csapatoknak a baleset-helyszínelői munkával kapcsolatos elméleti, valamint szimulált baleseti helyszíneken a gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk. 

A versenyen tíz kétfős csapat vett részt, az összesített pontozás alapján a Kisvárdai Rend­őrkapitányság baleset-helyszínelői, Fodor Tamás és Székely Zsolt törzszászlósok teljesítettek a legjobban. A megmérettetés izgalmairól és a helyszínelői munka kihívásairól a győztesekkel beszélgettünk. Székely Zsolt 1998-ban öltötte magára az egyenruhát, s a ranglétrát végigjárva került a helyszínelők csapatába. 

Nincs két egyforma baleset 

– Úgy vélem, a közterületi állománynak a baleseti helyszínelő munka az egyik csúcs, ugyanis számos területhez érteni kell. Helyszínelőként 2005 óta dolgozom, és bár sok tapasztalatot gyűjtöttem, azt fontos kiemelni, hogy nincs két egyforma baleset, ezért mindig másképpen kell gondolkodni az egyes helyszíneken – árulta el lapunknak Székely Zsolt, aki szerint soha nem engedhetik meg maguknak, hogy ne száz százalékot nyújtsanak. 

– A szakmai felkészültség nagyon fontos, könyvekből sok mindent el lehet sajátítani, de a kihívások megoldásához a tapasztalat és a gondolkodásmód még fontosabb. Sok olyan eset van, amikor a helyszínen már nem találkozunk a sérültekkel, nem kaphatunk külső információt a történtekről, így nekünk kell összerakni a kis mozaikokat, hogy feltárhassuk a baleset körülményeit. A nyomok mindig nagyon fontosak, rengeteg apró jel van, amiket összeillesztve kialakul a kép. Nincs olyan, hogy feladjuk, mert nem találjuk a megoldást – hangsúlyozta a törzszászlós, majd az egyik legemlékezetesebb esetéről is mesélt. 

– Sokat beszéltem már arról, hogyan lehet feldolgozni a tragédiákat, amikkel időről időre találkozunk. Az élet megedzett, de egy haláleset mindig megérint, és az összes olyan esetre, sőt a helyszínekre is emlékszem, ahol valaki életét vesztette, és én voltam az egyik helyszínelő. Máig él bennem egy kerékpáros baleset emléke, amiről a riasztáskor csak annyit tudtunk, hogy egy ember felborult a biciklijével. Egy gépjárművezető tette a bejelentést, aki állítása szerint látta a kerékpárost felborulni. A helyszínre érve a sérült nem emlékezett a történtekre, rosszullétre gyanakodtunk. Aztán a gépkocsikat megvizsgálva észrevettük, hogy a bejelentő autójáról valami letörölte a port. A bicikli első fogaskerekén egy rendkívül pici festéknyomot találtunk, majd a bejelentő kocsijának ajtaját kinyitva kiderült, hogy a kerékpár fogaskereke tökéletesen passzol az ajtón talált nyomhoz. Az illető figyelmetlenül kinyitotta a kocsi ajtaját, aminek nekiütközött a biciklis, az ajtó éle pedig megütötte a fejét, és koponyalapi törést szenvedett. A kerékpáros sajnos életét vesztette, az autó vezetője pedig bíróság elé állt a tettéért – tudtuk meg Székely Zsolttól, aki már többször szerepelt eredményesen a megyei helyszínelői versenyeken. 

– A feladatok rendkívül összetettek voltak, és bár egyéniben a második hely nagy elismerés, nekem legalább ennyire fontos, hogy a kislányom büszke rám. Háromszor voltam már a versenyen, s csapatban mindhárom alkalommal elsők voltunk – tette hozzá a baleseti helyszínelő. 

Hajtja a versenyszellem 

– Már 11 éve, hogy helyszínelő­ként dolgozom, és a kezdetekkor sem volt ismeretlen számomra ez a világ, mivel édesapám is Kisvárdán dolgozott helyszínelőként – ezt már Fodor Tamás törzszászlós mondta el lapunknak. 

– A versenyszellem mindig bennem van, a munkám során is mindig a legjobb teljesítményre törekszem, és már a negyedik megyei megmérettetésemen vettem részt. Ebből az utolsó kettőt megnyertem. Egyetértek a kollégámmal abban, hogy mindig a maximumot kell nyújtanunk. Folyamatosan képezzük magunkat, hogy tisztában legyünk az új jogszabályokkal, ráadásul mi valamilyen szinten életekről, sorsokról is döntünk, mivel a mi munkánk alapján dolgozik, majd dönt a bíróság. 

– A baleseti helyszíneken a nyomok alapján rekonstruáljuk a történteket, megállapítjuk, ki volt a hibás. Ez izgalmas folyamat, és sokan nem tudják, miért tart olyan sokáig egy helyszínelés. Nekünk minden apró részletet dokumentálnunk kell, hogy a bíró úgy is maga előtt lássa a történteket, hogy nem volt ott, és jó döntést hozhasson. Szigorú és részletes protokoll szerint dolgozunk, megvannak a fényképezés szabályai, és később egy programmal a helyszínt is megrajzoljuk – engedett betekintést a helyszí­nelők munkájába Fodor Tamás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában