Beruházás

2022.06.24. 14:31

Gyümölcsöző beruházás Demecserben

Új fejlesztésekkel bővült a zöldség-gyümölcs termesztéssel és csomagolással foglalkozó cég.

Örömmel fogadjuk a születésnapi ajándékokat, de bizony arra is van példa, hogy olykor mi magunkat lepjük meg az évforduló alkalmából egy olyan tárggyal, amire már nagyon vágytunk. Ilyen születésnapi meglepetésnek tekinthető az a raktárépület is, amit az idén húsz esztendős demecseri Vitifruct Kft. telephelyén avattak fel pénteken ünnepség keretében. „A Vitifruct Kft. üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések” című projekt záróünnepségén a vendégeket Vitális István ügyvezető igazgató köszöntötte, majd felvázolta azt a hosszú utat, ami idáig elvezetett. A rendszerváltás után nem sokkal, 1992-ben a feleségével elindították a zöldség-gyümölcs felvásárlással foglalkozó vállalkozásukat.  A városháza mögött lévő faházban kezdték, majd megvásárolták az egykori téesztelep egy részét, ahol csarnokot építettek, hűtőtermeket alakítottak ki, s a felvásárlási kört kibővítették ipari és étkezési almával is. Az étkezési almát csomagolni is kellett, szükség volt egy válogatógépsorra is. Lépésről lépésre fejlesztettek, s a 2002-ben alapított Vitifruct Kft. Szlovákia legnagyobb almaexportőrévé vát. A szomszédos északi ország mellett Olaszországba, Egyiptomba, Líbiába, az Egyesült Arab Emírségekbe is szállítanak termékeket.

– Cégünk az ország egész területéről vásárol étkezési almát, a termelői partnereink száma fokozatosan bővül, ez a szám jelenleg nyolcvanra tehető. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy közel harminc személynek adunk állandó munkalehetőséget, akiknek a többsége helybéli. Azt gondolom, hogy mindez nem sikerült volna a családom támogatása és kollégáim kitartó munkája nélkül. Nagy örömömre idősebbik fiam az egyetemi tanulmányai befejeztével a családi vállalkozásnál helyezkedett el, s tulajdonképpen az ő kitartásának köszönhetjük azt, hogy a csarnok megépülhetett – mondta Vitális István.
A pályázati támogatással megvalósított fejlesztés elemeit ifj. Vitális István projektmenedzser ismertette az ünnepség résztvevőivel. Megépült egy 1111 négyzetméteres raktárhelyiség, a gyorsabb és hatékonyabb csomagolást elősegítő gépsort szereztek be, képzésen vettek részt a termelési folyamatok korszerűsítésével kapcsolatban. Az elnyert központi forrásoknak köszönhetően sikerült megvalósítani továbbá különböző technológiai, információs-technológiai és infrastrukturális fejlesztést is az anyagmozgató-gépek, számítógépek, kamerarendszer beszerzése mellett.  

A cég fejlesztéseivel kapcsolatban örömét fejezte ki Rátkai Sándor polgármester.


– Szívből örülök mindig annak, ha Demecserben az önkormányzat vagy valamelyik vállalkozó sikert ér el, ha a városban újabb és újabb fejlesztések valósulnak meg. Demecserben az egyik legnagyobb foglalkoztató cég a Vitális család vállalkozása, hiszen harminc főnek tudnak munkát adni, s ezek többsége a településen lakik. Bízom abban, hogy a fejlődés nem áll meg, s egyre több demecseri családnak tudnak majd biztos megélhetést nyújtani – fogalmazott a város vezetője.
Elmondta gondolatait Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja is. Felidézte azt a vicces történetet, amelynek a csattanója így hangzik a jatt elosztásakor: „Járni jár, de nem jut.”


– Egy időben ez jellemezte a vidék helyzetét, de 2010 óta szemléletváltás történt, jut forrás a vidéknek is. A támogatásoknak köszönhetően új munkahelyek keletkeztek, erősödtek, fejlődtek a települések, Magyarország válságállóbb lett. Bár most is vannak előttünk nehézségek, de bízom abban, sikerül megőriznünk azt, amit a múltban felépítettünk. Krúdy Gyula Álmoskönyvében aki almával álmodik, barátokra talál. Nem tudom, a jelenlévők közül ki álmodott almával, de a családias hangulatot látva úgy gondolom, hogy a fejlesztés során barátokra leltek az itt dolgozók és a kivitelezők, a közös munka összehozta az embereket. S arról se feledkezzzünk meg, hogy az itteni fejlesztések a gazdáknak is újabb lehetőségeket jelentenek – zárta beszédét a kormánymegbízott.


Részt vett az ünnepségen dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is. A Vitifruct Kft. kerek évfordulójával kapcsolatban utalt arra, hogy ilyenkor már csak a szépre emlékeznek a Vitális család tagjai, holott biztosan volt nagyon sok álmatlan éjszaka, összeszorított fogakkal végzett munka, egymás bátorítása türelemre és kitartásra.


– Mindenkinek azt üzenem, így kell csinálni. A Vitális család megálmodott valamit, és megvalósította. A kollégáknak azt üzenem, hogy ők a munkahelyi család tagjai, érezzék mindig úgy, hogy itthon vannak. Gratulálok a kivitelezőknek is, mert a raktár építése tavaly ősszel kezdődött el, s ma már avatjuk. Az ő munkájukra is azt tudom mondani: Így kell csinálni! – jelentette ki a politikus.


Az ünnepi gondolatok után Angyalosi Zsoltné református lelkipásztor megáldotta a családot és a beruházást, majd a tulajdonosok és a meghívott politikai vezetők felavatták az új raktárhelyiséget. 

MML

Címkék#Demecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában