Nyíregyháza

2022.06.24. 17:30

Nyíregyháza tarolt a Lions-csúcstalálkozón

A legmagasabb elismerést, a Melvin Jones-díjat kapta az Első Nyíregyházi Lions Club.

ltl

Hetente szállítják az adományokat | Fotók: Első Nyíregyházi Lions Club

A világ legnagyobb egyesületi alapon működő jótékonysági civil szervezetének hazai bázisa, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége (LCMSZ) a hétvégén Gödöllőn tartotta a csúcstalálkozóját, amit a berkeiken belül konvenciónak neveznek. Három évvel ezelőtt Nyíregyháza adott otthont a rendezvénynek. Azóta a koronavírus-járványhelyzet, majd az orosz–ukrán háborús konfliktus is jelentősen átrendezte a mindennapokat. 

A kárpátaljaiaknak nyújtott jelentős segítségnyújtásra is fókuszáltak a gödöllői összejövetelen, ahol piedesztálra emelték az Első Nyíregyházi Lions Clubot: az éves munkája elismeréséül az LCMSZ által adományozható legmagasabb elismerést, a Melvin Jones-díjat kapta. 

Önzetlen segítség 

A Lions Clubs International nemzetközi szinten működő jószolgálati szervezetet Melvin Jones alapította 1917-ben az Egyesült Államokban. Megalakulása óta a világ több mint 200 országában van jelen, a 46 ezer klubban közel 1,35 millió tagot számlálnak. Melvin Jones egy sikeres tőzsdei ügynök, valamint a Chicagói Üzleti Kör titkára volt. Azt vallotta: sokkal sikeresebb lehetsz a saját üzleti vállalkozásodban, ha elkezded mások önzetlen segítését, és ezt a segítő karitatív támogatást egy szervezeten belül valósítod meg. Dallasban elfogadták, hogy az oroszlán legyen a klub jelképe, valamint azokat az alapelveket, amelyek a mai napig érvényesek. Közös a jelszavuk mindenhol a világon: We Serve, vagyis Szolgálunk. 

„Köszönöm az Első Nyíregyházi Lions Club valamennyi tagjának az odaadó szolgálatot, a cselekvő szolidaritást, a folyamatos megújulást, a töretlen lendületet, az önzetlen segítséget és a széles körű nemzetközi kapcsolatokat, amellyel a Lions-mozgalom hírnevét sikerrel vitték és terjesztették” – fogalmazott dr. Fogarassy Csaba, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója. Gödöllőn az elismerő oklevelet Antal Roland, a nyíregyházi klub leköszönő elnöke vehette át. 

Nagy Béla, dr. Chrabák László és Cidor Mihály a gödöllői konvención

Ebben a szervezetben kivétel nélkül mindig egy évet tölt el vezetőként bárki, őt dr. Chrabák László követi (aki nemzetközi igazgatói elismerést és kitüntetést kapott a háborús menekültek megsegítésében végzett áldozatos munkájáért Nagy Bélához, Antal Rolandhoz és Cidor Mihályhoz hasonlóan). 

– Amikor februárban kirobbant az orosz–ukrán háború, az Első Nyíregyházi Lions Club eltökélte, hogy a lehetőségeihez mérten segít a konfliktus menekültjein. Előzőleg a klub évek óta a kárpátaljai rászorulókat már támogatta. A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége felkérte a nyíregyházi klubot a nemzetközi és a hazai felajánlások minél hatékonyabb koordinálására. Az azóta eltelt időben heti rendszerességgel zömmel tartós élelmiszereket juttattak át a határon, de volt már például száz vendégágy is a szállítmányban, amik a Kárpátaljai Református Egyház révén jutnak el a megfelelő helyre. A program végrehajtásában a klub tagjai egy emberként vettek részt, áldozatos munkánk elismeréseként kaptuk a díjat, amely azért is egyedülálló, mivel ezt klub még nem kapta meg – mondta el Antal Roland. 

Hatalmas megtiszteltetés 

A kiemelkedő és példaértékű munkáért Az Év Lionja díjat a nyíregyházi Cidor Mihály vehette át. 

– Az orosz–ukrán háborús konfliktust megelőzően évek óta programfelelőse vagyok a kárpátaljai segélyprogramnak a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége kormányzójának megbízásából. Nagy Bélával, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokával együttműködve alakult ki egy olyan jól működő kapcsolat, mely révén eljuthatnak az adományaink a rászorultakhoz – közölte Cidor Mihály, aki hozzáfűzte: – Hatalmas megtiszteltetésnek tartom Az Év Lionja díjat. Bár személy szerint nekem szól, de valójában az egész klubunknak is jár a köszönet, hiszen egy remek közösséget alkotunk. Ez nem egyéni játék, hanem csapatmunka, csak így tudjuk elérni a céljainkat. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában