Tiszadob

2022.06.25. 20:00

Vendégek a tiszadobi határban

Hoztak terítékre őzbakot a hajnali és a délutáni-esti órákban is.

MML

Dr. Guthai István és Marczis Demeter | Fotó: M. Magyar László

Bemutatta az idei trófeamustrán az áprilisban–májusban terítékre hozott őzbakok agancsait a Tiszadobi Táncsics Vadásztársaság is. 

– Az általunk remélt színvonalat nem érik el az agancsaink, főleg, ha összevetjük a többi vadásztársaság trófeáival, összegzésként egy jó közepes minősítést mondanék rájuk – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Guthai István, a civil szervezet elnöke. – Az idei vadásztatással nem volt gond, jöttek a vendégvadászok, s volt vad is. 

– A vendégvadászok többek között Nyíregyházáról, Pest megyéből, Debrecenből jöttek hozzánk. Most sokkal könnyebben értékesítettük az őzbakok vadászatát, mint az elmúlt két évben a koronavírus-járvány idején, sőt szinte folyamatos az érdeklődés – folytatta Marczis Demeter hivatásos vadász. 

– Ebben a szezonban negyven őzbak elejtésére kaptunk engedélyt a vadászati hatóságtól. Ez mindig attól függ, hogy becsléskor mennyi az őzbakok száma. A vadászterületünk Hajdú-Bihar megye határán van, a másik oldalon pedig a Tisza a határ, így tartozik hozzánk árterület is. A szomszédos megyével a területi közelség azzal a hátránnyal jár, hogy a dámszarvasok a mi erdeinkben laknak, de a gyulaházi határba járnak enni, vagyis mi felneveljük az állatokat, de a szomszédok hozzák terítékre az őzeket. 

Ha több, az sem baj 

– Az idei szezonban az őzbakjainkat vendégvadászok ejtették el, azonban a vadásztársaság tartozik a földtulajdonosi közösségnek természetbeni juttatással, így az idén tíz őzbakot ejthetnek el a földtulajdonosi közösséghez tartozó vadászok. A vadászat időpontja változó volt, mert ejtettek el őzet a hajnali, illetve a délutáni-esti órákban is. 

– Az őzbakokat már ismertem, tudtam, hová és milyen bakokhoz viszem ki a vendégeket. A kérésük az volt, hogy a felső súlyhatár 400 gramm legyen, így megfelelt nekik a 300-350 grammos trófea is a 400 gramm mellett. De ha egy picivel több lett volna az agancs súlya, abból sem csináltak volna problémát. 

Napkeltétől napnyugtáig 

– Az idei trófeák között is van rendellenesen fejlődött ékesség, hiszen a vadászok szeretik azokat is – mesélte Marczis Demeter, aki húsz éve dolgozik ebben a munkakörben a Táncsics Vadásztársaságnál. Eredetileg a faiparban dolgozott, de egészségügyi okok miatt más munkahelyet kellett keresnie. A korábbi hivatásos vadásznak, Réthi Józsefnek segített a magaslesek készítésében, megtetszett a munka, s végül ott ragadt, miután elvégezte Csongrádon a szakképző iskolát. 

– A munkaidő számomra a napkeltével kezdődik, és napnyugtáig tart. A szakmát nagyon szeretnie kell annak, aki erre adja a fejét. Szeretni kell a természetet, hiszen egész nap kint van az ember. Nekem ez az életem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában