Fűtés

2022.09.25. 18:03

Lesz elegendő tűzifa a hideg napokra

Külön árat szabtak a kemény és lágy lombos fajtákhoz

MJ, MI

ILLUSZTRÁCIÓ

Fotó: MW/MOLNÁR PÉTER

Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint a fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll az ország rendelkezésére. Hazánkban már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak, és az állami erdészetek a szeptember 18-ai bejelentést követően folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. Ahol a megfelelő készlet rendelkezésre áll, máris kiadják a kért mennyiséget. 
A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a hengeres begyújtanivaló hazaszállításáról a megrendelőknek kell gondoskodniuk. 

Kéznél legyen a lakcímkártya! 

 

Külön árat szabtak a kemény és lágy lombos fajtákhoz, és a fenyőhöz. A kemény lombosok forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként 30 ezer forint, a lágy lombosoké 19 ezer forint, és ugyanennyit kell az alacsonyabb fűtőértékű fenyő erdei köbméteréért is fizetni. (Egy erdei köbméter olyan téglatest, aminek az alapja 1x1 méter, a magassága 1,7 méter.) 
Senki ne tartson attól, hogy valamiféle hulladékfát kap, ahogy utaltunk is rá, az állami erdészetek darabos, hengeres faanyagot értékesítenek. 
Fontos tudni, hogy aki 2022 májusától már vásárolt tűzifát valamelyik állami erdőgazdaságnál, csak akkor igényelhet újat, ha nem használta fel a 10 köbméteres limitet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az erdőgazdaságok csak a működési területükön élőket kötelesek kiszolgálni, nem érdemes tehát azzal próbálkozni, hogy több helyre is benyújtjuk az igényünket. Hogy a rászoruló családok se maradjanak teljesen fűtés nélkül, a rőzsegyűjtés a továbbiakban is megengedett. 
A lakosság igénye kiemelt prioritást élvez az erdészeteknél, és mivel elegendő tűzifa áll az ország rendelkezésére, nincs értelme letaposnunk egymás sarkát az értékesítési helyeken. 
 

Főszerepben a cserépkályhák 


Fontos tudni, hogy a program keretében csak magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát, a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely alatt az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában a lakóhely értendő. 
Kerepes Gábor is élt a hatósági áras tűzifa vásárlásának lehetőségével. Érdeklődésünkre elmondta, néhány éve modernizálták a házuk gázfűtését, de az épületen lenne még mit korszerűsíteni, és a nagy alapterület miatt így is tetemes lenne a számla, ha egész szezonban gázzal fűtenének. 
– A házban öten élünk, és a meleg vizet is gázzal állítja elő a berendezés. A fogyasztásunk jelentősen meghaladja a rezsicsökkentés szabályaiban foglalt keretet, és az első e nélkül számolt csekk kézhezvétele után kivert minket a víz. Nem volt más választásunk, mint „leporolni” a korábbi években csak lakásdíszként funkcionáló cserépkályhákat, és az idén áttérni a fatüzelésre. Szakembert hívtunk, aki a kályhákat átvizsgálta, s szerencsére minden rendben van, készen állnak a szezonra – mesélte a fiatalember, akit a vásárolt fa típusáról is megkérdeztünk. 
– Van otthon némi megmaradt tüzelőanyagunk, és vásároltunk olcsóbb fát is, a fatelepen most kemény lombos tüzelőre nyújtottam be az igényt. A Nyírerdő munkatársai nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, a lakcímkártya bemutatása után néhány perccel már készen is voltunk. Nem tudom, mennyi fára lesz szükség a szezonban, ezért a maximális keretet vásárolom, hiszen ebben a zűrzavaros helyzetben jobb, ha előre gondolkozik az ember – hangsúlyozta Kerepes Gábor. 
 

Megrendelési, befizetési helyek
 

Gúthi Erdészet 
4254 Nyíradony-Gúthpuszta 
Telefon: 06-52-593-400 
E-mail: [email protected] 


Nyíregyházi Erdészet 
4481 Nyíregyháza-Sóstóhegy, Igrice u. 
Telefon: 06-42-478-001 
E-mail: [email protected] 


Baktalórántházi Erdészet 
4561 Baktalórántháza, Zöldfa utca 2. 
Telefon: 06-42-552-511 
E-mail: [email protected] 


Fehérgyarmati Erdészet 
4900 Fehérgyarmat, Kisgyarmat u. 19. 
Telefon: 06-44-363-306 
E-mail: [email protected] 


Nyírbátori Erdészet 
4300 Nyírbátor, Császári u. 84. 
Telefon: 06-42-281-469, 
E-mail: [email protected] 


Nyírlugosi Erdészet 
4371 Nyírlugos, Bélteki u. 19. 
Telefon: 06-42-388-500 
E-mail: [email protected] 

Címkék#fűtés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában