Kelet-retró

2022.09.26. 14:52

50 év kizárólagos jog a nyíregyházi áramszolgáltatásra

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 40 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1982. szeptember 26., vasárnap

50 év kizárólagos jog a nyíregyházi áramszolgáltatásra

Nevezetes dátum városunk történetében 1897. január 17-e. Ekkor került sor Nyíregyháza közvilágításának a megoldására. Addig összesen 60 darab petróleumlámpa világított az utcákon. A város kultúra és a technikai haladás iránt érdeklődő és fogékony vezetői már a XIX. század '90-es éveinek elején foglalkoztak Nyíregyháza közvilágításának fejlesztésével. 

Ezt bizonyítja, hogy a város közvilágításának a megoldására egy 35 tagú bizottságot alakítottak, ugyanis az volt a kérdés, hogy gáz- vagy villanyvilágítás váltsa-e fel a petróleumvilágítást. E bizottság javaslatára döntött a városi képviselő-testület a váltakozóáramú világítás mellett. A kivitelezés egyik neves képviselője, a transzformátor feltalálójának fia, Zipernowsky Ferenc volt. 

A város 1894-ben írta alá a GANZ-zal azt a szerződést, amely 50 évre kizárólagos jogot biztosított a részvénytársaságnak a városban a villamos áram szolgáltatására. Nyíregyháza villamosítási tervét Tomola Nándor mérnök készítette el. Ennek alapján épült meg a mai villanytelep elődje és a hálózat. Eredményeként Nyíregyháza utcáin 1897-ben 366 darab 16 gyertyafényű izzólámpa és 6 ívlámpa világított, 1900-ban pedig már a város egész területén 470 izzó- és 12 ívlámpa ontotta fényét. 

Óriási volt a fejlődés 1945-től 1982-ig. Nyíregyházán jelenleg a Tanácsköztársaság tér csupán három oszlopán lévő higanygőzlámpa teljesítménye annyi, amennyi az egész város fényét biztosította volna 1897-ben. Nyíregyházán napjainkban 4153 százwattos izzólámpa, 9308 higanygőzizzó és 92 nátriumégő világít. A TITÁSZ tervei szerint öt év múlva Nyíregyházán az összes hagyományos izzólámpát felváltják a nagyobb fényhatású, de takarékos és harmincszor hosszabb élettartamú higanygőz- és nátriumlámpák, korunk legmodernebb fényforrásai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában