Nyíregyháza

2022.09.27. 15:36

Kutatók éjszakája, a tudomány estéje az egészségtudományi karon

A változatos és érdekes programsorozat délután 5 órakor kezdődik a Sóstói úti campuson.

Fotó:

Hogyan segíti a digitális technológia a szociális munkát, milyen a mentőautó, mennyire élethű a babaszimulátor? Többek között ezekre is választ kaphatnak azok, akik péntek délután ellátogatnak a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának nyíregyházi campusára.

 – A Kutatók éjszakája programsorozat legfontosabb célja a kutatói utánpótlás erősítése. Ehhez kapcsolódva szervezünk érdekes, interaktív és látványos előadásokat, elsősorban a kar képzéseit bemutatva – mondta a keddi sajtótájékoztatón Rusinné dr. Fedor Anita, a kar általános és tudományos dékánhelyettese. 

– A mentőtiszt, a védőnő, szülésznő, szociális munkás, egészségügyi szervező képzésbe, a digitális kompetenciák fejlesztésébe, a kutatási programokba nyerhetnek bepillantást mindazok, akik szeptember 30-án ellátogatnak a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának nyíregyházi campusára. 

– Elsősorban a fiataloknak, a továbbtanulás előtt állóknak szól a program, de minden érdeklődőt várunk az előadásokra és bemutatókra, amelyek az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többeket csábítanak be az intézményükbe.

Virtuális valóság, életmentés

– A hallgatóinkat is inspiráljuk a tudomány világa, a kutatói pálya felé, éppen ezért minden évben kutatótáborokat szervezünk. A projektben az oktatók a hallgatókkal közösen mennek ki terepmunkára, együtt gyűjtik és értékelik az adatokat, s közösen mutatják meg, hogy a gyakorlatban ezek az eredmények hogyan hasznosíthatóak – hangsúlyozta a tudomány és kutatás fontosságát a dékánhelyettes. Érdekességből pedig nem lesz hiány a pénteken 17 órakor kezdődő programkavalkádban. Szakok, szakmák és hivatások érdekes, izgalmas momentumait mutatják meg, kiderül többek között, hogy a digitális technológia hogyan állhat a szociális munka szolgálatába, a virtuális valóság segít-e a traumák feldolgozásában.

– A Sürgősségi és Oxiológiai Tanszék, azaz a mentőtiszt szakirány programja bepillantást enged abba, hogyan készülnek a hallgatóink erre a szép hivatásra. Célunk a laikus újraélesztés fontosságára is felhívni a figyelmet, aminek oktatásában a hallgatóink is fontos szerepet vállalnak – mondta Szelesné dr. Árokszállási Andrea tanszékvezető, s kiderült, a gyakorlati teremben egy mentőautó felszereltségét is megismerhetik az érdeklődők. 

– Bölcsőtől a bölcs Ő-ig címet adta programjának a Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszék, nemcsak a védőnői hivatás múltját és jelenét mutatják be, hanem a babaszimulátort is, s kiderül, mire jó és miért fontos a játék – sorolta Jávorné Erdei Renáta tanszékvezető. 

A jövő egészségügyi technológiái című bemutató és beszélgetés arra ad választ, hogy napjaink technológiai fejlesztései milyen változásokat hozhatnak az egészségügyben. Szó lesz a viselhető eszközökről, bioszenzorokról, mikro-,  nano- és géntechnológiáról, személyre szabott orvoslásról, mesterséges intelligenciáról.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Kutatók éjszakája programja

1. Digitális technológia ez emberiség és a szociális munka szolgálatában.

Az előadásból megtudhatjuk, hogyan használjuk digitális technológiát és a közösségi médiát a szociális munkában, mint példáéul idősellátás, gyermekvédelem, vagy a traumákat hogyan segít feldolgozni a virtuális valóság.

2. Generációk öröme- szenior örömtánc és pozitív idősödés

A Gerontológiai Tanszék meghívására érkezett nyíregyházi Szenior Örömtáncosok Juhász Lászlóné Marika vezetésével megmutatják a résztvevőknek az aktív időskor napfényes oldalát. A látogatók bekapcsolódhatnak a táncba, megtanulhatják a rövid koreográfiákat és együtt élvezhetik a mozgás örömét.

3. Középkori templomaink titkai- egy kis nyomozás a freskók után

Érdekes időutazás a középkori freskókkal.

4. „Bölcsőtől a bölcs Ő-ig” programsorozat

A 18 órakor kezdődő előadás bemutatja a védőnői szolgálatot, múltat és jelent egyaránt. A "Teljes szülői élmény" programon keresztül babaszimulátorokkal és várandós mellénnyel tapasztalati élményt lehet szerezni a szülővé válás folyamatáról és választ kaphatunk sok kérdésünkre. A „Játék az élet!” foglalkozáson. Engedjük játszani a gyerekeket? Jól tesszük, ha mi is játszunk? Mire jó a játék? Az "Interaktív egészségfejlesztés és oktatás" program során az érdeklődők az egészségfejlesztési tevékenység tárházába kaphatnak betekintést.

5. Napjaink történései a turizmus tükrében - egészségturizmus kvíz

Milyen hatással vannak a turizmus trendekre napjaink eseményei? A programban egy versenyben mérhetik össze tudásukat az egészség és a turizmus területén a résztvevők.

6. Egészség és informatika - Mit csinál az egészségügyi szervező?

Az előadás bemutatja az egészségügyi szervező képzést, a három specializációt: digitális egészségügyi szervező, egészségturizmus és egészségbiztosítás képzéseket

7. A jövő egészségügyi technológiái

Az előadás, a kapcsolódó videó-bemutató és beszélgetés célja annak körüljárása, hogy napjaink technológiai fejlesztései milyen változásokat hozhatnak az egészségügy területén. Témák: Szemantikus web, Beágyazott rendszerek, szenzorhálózatok, ambiens rendszerek és a Tárgyak Internete, Kiterjesztett- és virtuális valóság, Viselhető eszközök, bioszenzorok, 3D nyomtatás, Robotika, Mikro- és nanotechnológia, Személyre szabott orvoslás, géntechnológia, Mesterséges Intelligencia, gépi tanulás, számítógépes alkalmazások / programcsomagok és Cloud Computing. Hogyan tudja befogadni társadalmunk az egészségügyi technológiai új fejlesztéseit?

8. A mentőtiszt hallgatók az életért!

A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet az elsősegély ismeretének fontosságára, ezzel együtt bepillantást adjunk a mentőtiszt szakma rejtelmeibe is. Gyakorlati termünkben egy mentőautó (eset-rohamkocsi) felszereltségét lehet megtekinteni. A mentőtiszt szakma szépségéről és nehézségeibe is bepillantást nyerhetünk egy-egy érdekes eset kapcsán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában