Nyíregyháza

2022.09.29. 07:00

Kevés a csemegekukorica

Az EKO az idei szezonban a tervezettnél jóval kevesebb csemegekukoricát tudott felvásárolni.

Fotó: Dodó Ferenc

A zöldborsó és a csemegekukorica termékpálya szereplői az idén jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszályának következményeként. Ez a rendkívüli időjárási helyzet még inkább kiélezi az ágazat aktuális problémáit, amelyek már eddig is nagyon súlyosan érintették a szektort, különösen a feldolgozóipart: az energiaválság, a munkaerőhiány és a csomagolóanyag-ellátási gondok. A problémák már a szezon kezdete előtt jelentkeztek: a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során egyértelművé vált a feldolgozók számára, hogy vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy nagy mértékben visszaeshet az elérhető termőterületek mérete, illetve ezzel együtt a nyersanyag mennyisége, ami kihasználatlan kapacitásokat és az árualaphiány miatti jelentős piacvesztést okozott volna az ágazat számára – olvasható a FruitVeB szakmaközi szervezet országos piaci körképében.

Borsóból van elég

A nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. a szezon előtt 10 millió doboznyi zöldborsó és 3 millió üveges termék legyártását tervezte, ami a cég kereskedelmi vezetője szerint sikeresen meg is valósult. Hart József lapunk megkeresésére elmondta, a borsót főként Szabolcs és Hajdú megyei termelőktől vásárolták meg, a szerződéseket már az esztendő elején megkötötték, majd az érintett gazdálkodókkal közösen készítették el a napra pontosan megtervezett vetési és a betakarítási tervet. 

Címkék#ekho

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában