Nyíregyháza

2023.06.01. 17:30

A nagyszerű tanár inspirál

A pedagógusokat ünnepelte a Nyíregyházi Szakképzési Centrum.

„A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál” – William Arthur Ward sorai adták az idei mottóját a Nyíregyházi Szakképzési Centrum csütörtöki pedagógusnapi ünnepségének, ahol a lassan lezáruló tanév értékelése mellett átadták a Szakképzésért díjat és a centrum által alapított Elismerő Oklevelet is.

Szinte mindannyiunk életében van egy olyan pedagógus, aki az iskolai évek alatt irányt mutatott, ha kellett, fegyelmezett, és példaképként tekinthetünk rá. Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint fontos elismerni a kiváló pedagógusokat, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy jelentősen megváltoztak a velük szemben állított elvárások.

Sikeres tanévet zártak

– Mindez a szakképzésre is igaz, mások az igények, mint régen. Ha „divatos” szóval kellene mindezt jellemeznem, akkor rengeteg új skillel kell rendelkeznünk. Ezek olyan képességek, amikre régen gondolni sem mertek néhányan: kapcsolattartás a duális partnerekkel, innovatív szemlélet, kreativitás továbbá a munkavállalói kompetenciákat nemcsak a szakmai, hanem a közismereti órákon is fejleszteni kell – árulta el lapunknak a főigazgató, aki rendkívül sikeresnek jellemezte a centrum lezáruló tanévét.

– Folyamatosan növekszik a tanulói létszám, immár több mint nyolcezren tanulnak a szakképzési centrumban. Több mint húsz ágazat, 65 szakmájából választhattak a fiatalok. A másik jelentős fokmérőt a kiváló versenyeredmények adják, hiszen sok tanuló ért el a Szakmasztár Fesztiválon és az országos versenyeken előkelő helyezést. Május elején 40 tanulónak adtuk át a Szakképzés Ifjú Tehetsége díjat, melyet olyanok kaphatnak meg, akik országos versenyen a legjobb tíz között végeztek. Az idén is innovatívak voltunk, tovább öregbítette nemzetközi hírnevünket a Bánki Robot Team és a Tekerd! csoport, ahogy a Digitális Közösségi Alkotóműhelyünk is kiválóan működik. Számos olyan országos rendezvénynek adtunk otthont, ahol megoszthattuk a jógyakorlatainkat, legyen szó a rugalmas tanulási utakról, vagy éppen a minőségbiztosításról – ismertette a mögöttünk álló tanév eredményeit Gurbánné Papp Mária, akitől azt is megtudtuk, az innovatív szemlélet egyre fontosabb a centrum mind a tíz iskolájában.

Elhivatott pedagógusok

– Úgy vélem, mindegyik intézmény megtalálta a maga útját. Immár négy iskolánkban, hat ágazatban képzünk okleveles technikusokat, ami nagy büszkeséggel tölt el minket. Szintén büszkék vagyunk arra, hogy a tőlünk kikerülő szakemberek arra az útra lépnek, amire szerettek volna. A legfontosabb feladatunk, hogy kiváló szakembereket képezzünk, kielégítsük a térség munkaerőpiaci igényeit, ugyanakkor azt is örömmel fogadjuk, ha a fiatalok a továbbtanulás mellett döntenek. Kiváló kapcsolatot ápolunk a felsőoktatási intézményekkel, és a sikerek a közös munka eredményei.

Gurbánné Papp Mária hozzátette: Az új elvárások és feladatok plusz energiát kívánnak a pedagógusoktól, és a centrum rendezvénye kiváló alkalom arra, hogy megköszönjék a dolgozóknak ezt az áldozatos munkát, s a centrum munkatársainak elhivatottságát mutatja az is, hogy közel 40 dolgozó vehet át valamilyen elismerést a rendezvényen.

A jövőbeni tervekről érdeklődésünkre elmondta, a fejlődésnek folyamatosnak kell lennie, ezért bízik abban, hogy olyan pályázatok nyílnak majd meg, melyek lehetőséget adnak mind a tartalmi, mind az infrastrukturális fejlesztésekre. 

MI

Szakképzésért díj

Dénes Györgyné, Sipkay Barna Technikum

Dányiné Cseh Éva, Vásárhelyi Pál Technikum

Elismerő oklevél

Dajka Antal, Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium

Katona István János, Bencs László Szakképző Iskola

Csákné Markó Katalin, Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium

Huszár István, Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium

Gulyás László, Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium

Kára István, Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégium

Aczél Katalin Ilona, Széchenyi István Technikum és Kollégium

Dr. Egriné Opauszky Eszter Mária, Széchenyi István Technikum és Kollégium

Kollonay István, Sipkay Barna Technikum

Gégény Gyuláné, Vásárhelyi Pál Technikum

Hudák Zsolt, Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium

Illés Ilona, Zay Anna Technikum és Kollégium

Papp Miklósné, Zay Anna Technikum és Kollégium

Homonnai Tamás, Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium

Málik Csilla, a szakképzési centrum stratégiai és innovációs osztályának vezetője

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában