Pálinka

2023.06.04. 15:30

Idén sem vallottak szégyent főzőmestereink

Megyénk pálinka és párlat főzői 53 éremmel tértek haza a gyulai megmérettetésről.

A Gyulai Pálinka fesztivál nyitónapján, pénteken a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is részt vett a pálinka lovagrendek felvonulásán a városközponttól, a Gyulai-várig.

Forrás: Magánarchívum

Már szinte természetesnek tűnik, pedig a legkevésbé sem az, hogy idén megint egy szakajtó díjjal tértek haza a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei versenyzők a Brillante-2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyről.

A versenyre idén rekordszámú nevezés, - a tavalyi 990-el szemben - 1178 minta érkezett. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból mintegy 130, bérfőzetett párlatból csaknem 290, míg magánfőzött párlatból 758 mintát küldtek be a megmérettetésre. Magyarországról 1028 minta, Romániából 89, Szlovákiából 48, Szerbiából és Horvátországból 6-6 párlat érkezett. A legtöbb párlat idén ismét szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 257, amelyet az alma követ 251 mintával. Az év gyümölcséből, az év gyümölcsének kijelölt meggyből 106 mintát neveztek. A rangos szakmai zsűri az illatot, ízlelést, harmóniát vizsgálta.

Megyénket kereskedelmi főzde kategóriában négy cég - a Várda Drink Zrt, valamint a Numen Pálinkafőzde, a Semjén Pálinkaház és a Szanandor - képviselte. A legnagyobb elismerésben a Várda Drink Zrt. Exclusive Érlelt Alma pálinkája részesült, mert az érte kapott aranyérmét champion díjjal fejelte meg a zsűri, sőt még Gyula város különdíját is megkapta a maga 15 évével valóban nem mindennapi pálinkájuk. E mellett 1 ezüst és 2 bronzérem került a Várda Drink Zrt gyűjteményébe, miként a Semjén Pálinkaház vitrinjébe 2 ezüst, 2 bronz, a Szanandoréba és a Numenébe pedig 1-1 ezüst.

Könnyű teher az a sok-sok érem, amivel a versenyre benevezett megyénkbeli főzőmestereket díjazták Gyulán. Balról: Dr Kósa Lajos kisfiával, Csobolya Attila, Verebélyi János, Lakatos Tibor, Veres István és Kósa Edina, Krajnyák Zoltán és felesége, s végül Szabó Nándor.  

A magánfőzők kategóriában jól ismert hazai arcokkal találkozhatunk. Dr Kósa Lajos 6 arany, 4 ezüst, 3 bronz érmet, Krajnyák Zoltán 6 arany, 5 ezüst, 3 bronz, a Veres István és Kósa Edina páros 5 arany (2 kategória győztes), 2 ezüst és 2 bronz, Lakatos Tibor pedig 3 ezüst és 1 bronzérmet akaszthattak a nyakukba a gyulai díjátadáson. A két feltörekvő kereskedelmi főzde tulajdonosai bérfőzetőként is beneveztek a versenyre. Verebélyi János (semjéni) és Szabó Nándor (szanandor) 1-1 bronzot, illetve utóbbi 1 ezüstöt tehetett még zsebre.

Az idei verseny legeredményesebb bérfőzdéje a felsőzsolcai Mámor Pálinkaház, a legeredményesebb bérfőzető mint tavaly Guba Krisztián, a legjobb magánfőzött párlat Székely Tamás Meteor meggypárlata lett, kiérdemelve az Év meggypálinkája/párlata címet is. A legeredményesebb kereskedelmi főzde a kosdi Lunczer Pálinkaház, 2023 legjobb kereskedelmi pálinkája pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde piros vilmoskörte pálinkája lett.

Abszolut újdonságként a Gyulai Pálinkafesztiválon ezúttal Magyarország első bonbonversenyét is megrendezték. Méghozzá a nyíregyházi Harsági testvérek (Tünde és Andrea) részvételével, akiknek szilva-, illetve meggy pálinkás töltelékkel készített kézműves bonbonjai komoly elismerést váltottak ki.

A versenyre Magyarországon működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Az év nyertese soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda feketecseresznye-málna pálinkabonbonja lett, amely elnyerte a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon címét is.
GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!