A szomszéd füve mindig zöldebb?

A kerti gyep-pázsit sokak számára jelent örömöt nem csak szép színével, hanem hasznossága miatt is. Játékhoz, kikapcsolódáshoz egyaránt kiváló helyszín, mégis, amikor átnézünk a kerítésen, a szomszéd füvét mindig zöldebbnek látjuk.

GazdanetPR cikk2023. 05. 22. hétfő2023. 05. 22.

Fotó: Shutterstock

Caucasian,Men,Fighting,Grass,Lawn,Weeds,By,Spraying,Chemicals. Fotó: Shutterstock

Mit kell tennünk a tartós, jó minőségű fű fenntartása érdekében?

Ha sikerül az alapok mentén a sarokpontokat kis odafigyeléssel elvégezni, nagy eséllyel szebb lehet a gyepünk a szomszédunkénál.

Alap-pillérek

Figyeljünk telepítés előtt a talaj előkészítésére, talajfertőtlenítő alkalmazására, vakondháló kifeszítésére, valamint bő magmennyiséggel történő kézi vetésre, vagy a gyepszőnyeg szakszerű telepítésére. A beállt gyep esetében nagyon fontos elem az ősszel és tavasszal elvégzett gyepszellőztetés késes géppel és a tápanyagok rendszeres visszapótlása. Már áprilistól használjunk lassú tápanyagleadású (2-3 hónap) mikroelemes műtrágyát, amely folyamatosan biztosítja a nyírás következtében a talajból kivont tápelemeket.

Sarokpontok

A fű fenntartási éveiben sokan megelégednek azzal, hogy hétvégén csak lenyírják, esetleg meglocsolják. Ennél azért kicsit több figyelmet érdemel, főleg, ha éveken át gyönyörködni szeretnénk benne.

Kép forrása: Syngenta Kft.

1. Fűnyírás:

Szakszerűen akkor járunk el, ha a fűszálak hegyéből a magasságuk max. 1/3-részét vágjuk le. Heti egyszeri nyírással fenntartható a jó minőségű gyep, amennyiben tartjuk a 6-8 cm-es vágásmagasságot.

Ha hetente alacsonyra (2-3 cm) nyírjuk, akkor a levélzet kiritkul és elgyomosodik, ha pedig tartósan magasan tartjuk, akkor a gyep töve megnyúlik. (utána alacsonyra levágva akár ki is száradhat).

2. Öntözés:

A gyep öntözését lehetőség szerint hajnalban-reggel végezzük, kerüljük az esti vízkijuttatást. 30°C alatt elegendő 2-3 naponta vizet adagolnunk a gyepre, nyári melegben azonban naponta szükséges az öntözés. Vigyázat! Kánikula idején a meleg-párás környezetben a gyep érzékenyebb lesz a gombás betegségekre.

3. Növényvédelem:

Alapszabály: ne csak nyírjunk és öntözzünk, alkalmanként védekezzünk is!

A gombás betegségek évről évre megjelennek a gyepben és fokozatosan legyengítik azt. Halogatott permetezés esetén a fű levélzete kiritkul és átveszik az uralmat felette a gyomok . Ezért fontos a gombabetegségek elleni védekezés.

Jellemzően két időszakban okoznak problémát a gombák: tavasszal és nyáron.

Korán tavasszal(március) fertőz a Hópenész, jelei a foltokban elsárguló pázsit, ami védekezés hiányában sajnos kipusztul.

A nyári hőstresszes időszakban (július-augusztus) a fű állapota fokozatosan legyengül. Ezért ilyenkor nagyobb odafigyelésre van szüksége! Öntözés, vagy záporeső alkalmával a levegőből érkeznek a változatos gombaspórák és így már meg is fertőződött a fű, állapota ezáltal tovább romlik! Az alsó leveleken hamarosan apró sárga,barna, fekete pöttyök-foltok jelennek meg, amelyek már a gombák szaporítóképletei. Ekkortól még tovább fertőződhet a gyep, mi magunk is akaratlanul terjeszthetjük tovább a betegséget a fűnyírónkkal és a további fűnyírásokkal.

Kép forrása: Syngenta Kft.

Ezért alapszabály, hogy a fertőzés megtörténtekor a teljes kerti gyepet le kell permetezni!

Jó hír, hogy mindkét esetre van egy professzionális megoldás, a Switch 62,5 WG gombaölő szer, amely kimagaslóan hatékony a gyep gombabetegségei ellen. Már egy-egy jól időzített kezeléssel is sikert fogunk elérni. Tavasszal a Hópenész ellen elegendő egy locsolókannába bekevert Switch 62,5 WG-vel megöntözni a foltokat. Nyáron pedig szigorúan kézi permetezővel védjük a teljes gyepfelületet. Dózis: 10gr/5 liter/100m2

Mitől lesz a saját füve zöldebb a szomszédénál? Három dolog betartása esetén mindenképp: rendszeres fűnyírás 6-8 cm vágásmagasságra, hajnali-kora reggeli öntözés és a Switch 62,5 WG gombaölő szer használata a hőstresszes időszakban!

A Switch 62,5 WG a Syngenta Kft gombaölő szere, engedély nélkül megvásárolható a gazdaboltokban, munka és egészségügyi várakozási idő a permet beszáradása után nincs!

Ezek is érdekelhetnek