Gazdaság

2022.05.15. 20:33

Sokan álltak sorba aranyért Szekszárdon

Mibe fektetik a pénzüket az emberek, ha tartanak az inflációtól? A járvány és a háború is gazdasági visszaesést eredményezett. Utánanéztünk, ki, hol reméli, hol látja megtakarítását biztonságban?

Wessely Gábor

Barsi Péter, ékszerész. Fotó: Mártonfai Dénes

Gazdasági visszaesés következett be világszerte a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt. Magyarország sem kivétel, emelkednek az árak, nő az infláció. Utánanéztünk: mibe mentik a pénzüket az emberek, mit tekintenek értékálló befektetésnek.

Jaksáné Kiss Éva tolnai ingatlanközvetítő, akit munkája elsősorban a Balatonhoz köt: az ingatlant stabil befektetésnek tekinti minden generáció. Az volt tapasztalható, hogy mikor a Covid miatt nem utazhattak külföldre a családok, és a zsúfolt nagyvárosok fertőzési gócpontokká váltak, elkezdtek leköltözni a Balatonra. És ingáztak, vagy online dolgoztak. Rendbe hozták, téliesítették az üdülőiket, aztán állandó lakosokként bejelentkeztek. Több település lélekszáma megduplázódott. Emelkedtek az ingatlanárak, mégis minden elkelt. Most már a nem vízparti, Balaton környéki falvak telkei, házai is kapósak. Szinte meg se kell hirdetni, már van rájuk vevő; várólistát vezetünk. Nem olcsó, de értékálló befektetés. 

Barsi Péter szekszárdi ékszerész, ékszerkereskedő: kétféle folyamat volt megfigyelhető. A pandémia, s főleg a háború kitörése miatt kezdték ékszerbe fektetni a pénzüket az emberek. Ám ami szinte hisztériaszerű jelenség volt, azt az euró árrobbanása okozta. Amikor az ukrán konfliktus kitörését követő napokban négyszáz forintra ugrott az árfolyam, sorba álltak az üzletben, befektetési célú aranyért. Sorszámot osztottunk. Milliós tételeket kellett átforgatnunk. Tehát nem a járvány és nem a háború, hanem a pénzromlás rémítette meg leginkább a befektetőket. Most 375 forint körül mozog az euró, megnyugodott a piac. De világosan látszik, hogy az aranyban bíznak a legjobban az emberek. 
 

Készül az útlevél
Aki márciusban járt okmány­irodában (kormányablak), láthatta, hogy sokan állnak sorba útlevélért. Akik az ukrajnai események miatt tartottak a háború tovaterjedésétől, érvényes papírokkal akartak rendelkezni, felkészülve az esetleges menekülésre. A megyei kormányhivataltól kapott tájékoztatás szerint az első negyedévben az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva valóban megnőtt az útlevélkérelmek száma. Ám ez részben annak is betudható, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt személyes okmányok már csak június 30-ig érvényesek. Tehát bizonyára voltak olyanok is szép számmal a kérelmezők között, akik emiatt keresték fel az okmányirodai feladatokat ellátó egységeket. Az útlevélkérelmek száma áprilisban már nem volt több a megszokottnál. Júniusban viszont várható újabb forgalomnövekedés. Tolna megye kormányablakai felkészültek az ügyfélszám esetleges növekedésére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában