Alisca Terra

2022.05.17. 15:04

Változik a zöldhulladékok elszállításának módja Szekszárdon

A tavasz derekán járunk, s nagyüzem van a kertekben, házak körül. Vágják a felesleges ágakat, nyírják a füvet, s mi sem természetesebb, mint hogy rengeteg zöldhulladék keletkezik. Emiatt tartott kedden helyszíni sajtótájékoztatót Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, és Szabó Antal, az Alisca Terra Nkft. ügyvezetője.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Elmondták, vége annak az időszaknak, amikor a lenyesett jókora ágakat kirakhatták az út szélére a háztulajdonosok, a lekaszált füvet, kisebb ágakat pedig színes nylon szemeteszsákokban tették ugyanoda, s a kijelölt napokon az Alisca Terra elvitte. A hosszabb ágakat ugyanis nem lehet elhelyezi a cég járművein, a színes szemeteszsákok pedig nem elbomló anyagból vannak, így azokat nem lehet komposztálni, s tartalmukkal együtt a cikói hulladék feldolgozóba kellene szállítani. Ez pedig tetemes többlet költséget jelentene. 

A helyes megoldás: a legfeljebb egy méter hosszúra vágott nagyobb ágakat fél méter átmérőjű kötegbe kell kötni, az apróbb zöldhulladékot pedig kizárólag a nem színes, kukoricalisztből készülő, így lebomló, műanyagzsákokban gyűjteni.  Ezen a héten, szerdán és csütörtökön még elviszik az egyéb zsákokban kihelyezett zöldhulladékot is, de azt követően már nem. 

Az Alisca Terra évente nyolc, az önkormányzat pedig havonta öt lebomló anyagból készült zsákot ad az igénylőknek. Gyurkovics János felhívta arra is a figyelmet, hogy ezeknek a zsákoknak anyaga néhány hét alatt lebomlik – nedvesség hatására még jóval hamarabb –, így a kihelyezés előtti napokban kell azokat zöldhulladékkal megtölteni. 

Elmondták azt is, hogy a méteresnél hosszabb ágakat, a nagyobb mennyiségű zöldhulladékot, amelyet nem tudnak zsákokban vagy kötegelve kirakni, bárki elviheti a Damjanich utcai hulladékudvarba, ott díjmentesen átveszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában