Nyárköszöntő Bátaszéken

2022.07.02. 20:01

Templomtornyot mintázott a díjazott rebarbarás pite

Nyárköszöntő és Város Napja fogadta a közönséget Bátaszéken. Főzőversenyen lehetett megszerezni az Arany Fakanál-díjat. Sütikirálynőt is avattak.

Szeri Árpád

Délután a Csurgó zenekar gyermekműsora szórakoztatta a fiatalabb korosztályt Bátaszéken (Fotó: Makovics K.)

Két csapat vállalkozott arra, hogy a bátaszéki Nyárköszöntőn bizonyítsa tudását lecsós ételek főzésében. A szombat délután három órakor kezdődő rendezvény egyúttal a Város Napja nevet is viselte. Tekintettel arra, hogy 1995. július elsején a település – addig nagyközség – városi rangot kapott. Ezért most, az évfordulóhoz legközelebb eső hétvégén színes és szó szerint ízes programok várták az érdeklődőket a Piac téren.

Ahogy mondani szokták, volt itt minden, ami szem-szájnak ingere. Lufihajtogatás Lakatos Norbival, ingyenes ugrálóvár és gokartpálya, kézműves foglalkozás, édességes kirakodó és koncertek.

Délután négy órától a Csurgó zenekar gyermekműsora szórakoztatta a fiatalabb korosztályt, ezután a helyi Best Street Team modern tánca kapott nagy tapsot, majd a Barbária nevű szekszárdi formáció idézte fel az ötvenes évek amerikai stílusát, a rock és a rockabilly jegyében. Mindezek mellett bemutatót tartott a rendőrség, tűzoltóautó biztosította a habpartyt és a sort még hosszasan lehetne folytatni.

De visszatérve a főzőversenyre. A három tagú zsűri nem ragaszkodott kifejezetten a klasszikus lecsóhoz, az előírás az volt, hogy az étel lecsó alapú legyen. A Piac téren kisvártatva már égett is a tűz az edények alatt és messzire ható étel illat töltötte be a helyszínt és a környéket. A Németh Nándor elnök, valamint Gaszner Andrea és Sági Lajosné alkotta zsűri hamarosan munkához látott. Döntésük alapján az első helyezést a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület csapata szerezte meg.

Kalmár Éva egyesület vezető a többiekkel együtt szorgoskodott, de mint azt elmondta, a siker két kovácsa a csapat számára gyakorta főző Tóth Béláné és Mikó István volt. A néptáncosok sertéshúsos lecsós szeletet készítettek, rendhagyó módon elősütve, majd tésztával tálalva. Kalmár Éva hozzátette, hogy bár eddig ilyen lecsós ételt nem igazán készítettek, a bemutatkozás fergetegesnek bizonyult, hiszen a különleges étek az utolsó falatig elfogyott. A második helyezett Best Street Team Cziner Eszter oktató vezetésével klasszikus lecsót helyezett a zsűri asztalára.

A rendezvényen kiderült az is, hogy ki lett Bátaszék Sütikirálynője. Ezt a címet Csáki-Kovács Boglárka érdemelte ki pudingos krémes étcsokis kompozíciójával. Müller Mariann különdíjban részesült, rebarbarás pitéjének teteje a bátaszéki templomot mintázta. A legjobbaknak járó elismeréseket – így a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesületnek járó Arany Fakanál-díjat – Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere adta át a konyhaművészet helyi kiválóságainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában