Fedél nélkül

2022.09.26. 20:00

Tele a hajléktalan szálló, fáznak a rászorulók

Bár messze még a tél, az ősz eleje hűvösebb lett a vártnál. A gyakori esőzések miatt a szekszárdi hajléktalan szálló és a vidéki melegedők is megteltek. A zömében a helyi önkormányzatok által fenntartott intézményekben egyelőre nem rendeltek el megszorításokat, de az ott dolgozók ügyelnek arra, hogy spóroljanak az energiával. A téli üzemmód mindenhol november elsejével kezdődik.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

November 1-től téli üzemmódban fogadják és látják el a hajléktalanokat Szekszárdon. Ez azt jelenti, ha kell, akár a melegedőben is alhatnak a rászorulók. A megyében egyébként csak itt van arra lehetőség, hogy éjszakára is befogadják a fedél nélkülieket. Pakson és Dombóváron csak nappali melegedők vannak, ahol főtt ételt kapnak, tévét nézhetnek, fürödhetnek és moshatnak is a rászorulók.

Hamar beköszöntött az ősz idén, és a csapadék is megérkezett. Ilyenkor megtelik a hajléktalan szálló, mondta Szűcs László,  a szekszárdi intézmény vezetője. Egyelőre nincsenek kapacitási problémáik. A fedél nélkül élők többsége – mintegy 60–70 százaléka – Tolna megyei, de mindig vannak, akik az ország különböző településeiről érkeznek ide, rendszerint átmenetileg.

Egyre többen keresnek munkát, és így próbálnak meg segíteni saját helyzetükön.

Az elmúlt évhez képest itt nem változott a létszám, talán a hölgyek száma lett több. Éjjeli menedékként öt nőt tudnak befogadni, és húsz férfit. Amikor esik az eső, akkor többen jelentkeznek, amikor száraz az idő, akkor vannak, akik inkább a szabad életet választják.

Szűcs László elmondta, az önkormányzat fenntartásának köszönhető az ellátásuk, egyelőre nem kaptak utasítást arra, hogy spóroljanak még jobban, de eddig is nagyon figyeltek arra, hogy fölöslegesen ne használják az áramot, a vizet, az irodaszert, és az élelmiszer se menjen kárba. 

Megoszlik a lakosság szimpátiája a hajléktalanokkal kapcsolatosan, mondta Szűcs László intézményvezető. Egy részük együttérző, de nagyon sokan ellenszenvvel tekintenek rájuk. Ez nem új jelenség, több mint húsz éve dolgozik a szállón, azóta ezt tapasztalja. A hajléktalanok száma az elmúlt években jelentősen nem változott. A taj-számuk alapján történik a nyilvántartásuk, bár mindig akad olyan, akinek semmilyen irata nincs. Ebben az esetben segítenek neki beszerezni. 

A szekszárdi hajléktalan szállón napközben is sokan megfordulnak, itt lehet melegedni, mosni, ebédelni (Fotó: Mártonfai D.)

A „rutinos” hajléktalanok általában nem kérnek az éjszakai elhelyezésből, még mínusz tíz fok alatt is inkább alszanak egy sátorban vagy összetákolt kajibában, minthogy a szállóra menjenek. Ettől függetlenül napközben közülük is sokan jelennek meg a melegedőben, ahol a népkonyhán meleg ebédet kapnak, tévézhetnek, fürödhetnek, moshatnak, kártyázhatnak. Körülbelül tizenöt ember lehet az, aki csak napközben veszi igénybe a segítséget, de nem alszik bent a szállón, mondta Szűcs László.

Az intézményvezető azt kéri, akik tudnak segíteni, az vigyen a szállónak takarót, melegruhát, cipőt, tartós élelmiszert.

Vidéken is segítenek a rászorulóknak

Dombóváron hat évvel ezelőtt még működött az éjjeli menedék, de mára reggel 8 és este 6 óra között fogadják csak a rászorulókat. A melegedőben népkonyha is üzemel munkanapokon, így meleg ebéd mindenkinek jár, hétvégeken viszont csak meleg tea és zsíros kenyér jut. Szűcs Ádám, az intézmény koordinátora, szociális munkás elmondta, az elmúlt egy hónapban jelentősen megnőtt a látogatók száma. Sokan jönnek olyan emberek is, akik ugyan nem hajléktalanok, de nehéz anyagi körülmények között élnek, ők enni, melegedni szeretnének. Aki bejön ide, fürödni, mosni is tud, illetve az egészségügyi ellátások igénybevételében is tudnak neki segíteni.

Pakson tíz körüli azok száma, akik rendszeresen felkeresik a helyi melegedőt, mondta Borbás László, a kistérségi szociális központ igazgatója. Október 15-től naponta húsz órát vannak nyitva, hogy minél tovább fedelet nyújtsanak a rászorulóknak. Pár évvel ezelőtt itt is volt éjjeli menedék, ami ebben a formában megszűnt. Ebédet ugyan nem biztosítanak, de a paksiak adományából naponta jut étel a rászorulóknak, zsíros kenyér és meleg tea pedig mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában