Világbajnokság, nyolcaddöntő

2022.12.06. 17:00

Cristiano Ronaldo a svájciak kárára törleszthet a portugál szurkolók felé

A portugálok szurkolóknak több mint fele kitenné a kezdőcsapatból Cristiano Ronaldót, Svájc 68 év után juthat negyeddöntőbe a világbajnokságon.

B. S.

Egy portugál lap olvasóinak hetven százaléka nem látná a kezdőtizenegyben Cristiano Ronaldót

Fotó: AFP

Nyolcaddöntő: Portugália–Svájc, 20 óra, tv: M4 Sport

Mezőnyfölényben játszottak a portugálok a csoportkör során, de Ghána meg tudta őket szorongatni (3–2), az Uruguay elleni 2–0-s siker felejthető teljesítményt hozott, Dél-Korea pedig le is győzte őket (1–2). A hazai szurkolók kereszttüzébe Cristiano Ronaldo került, akit a helyi A Bola lap olvasóinak 70 százaléka kitenne a kezdőtizenegyből. Örök igazság, hogy jól és eredményesen az egyenes kieséses szakaszban kell játszani, márpedig a portugál válogatottban a fiatalok és a tapasztalt játékosok elegye erre képes lehet. Az ötszörös aranylabdás 37 évesen és a középhátvéd Pepe a maga 39 esztendejével a rutint képviseli, miközben Antonio Silva (18), Joao Félix (23) és Rafael Leao (23) már az új generáció tagja, ahogy az a Nuno Mendes is, aki sérülés miatt már nem léphet pályára a vb-n.

Ami Svájcot illeti, szintén nem játszott fényesen az első két fordulóban Kamerun (1–0) és Brazília ellen (0–1), a szerbek elleni ki-ki mérkőzés viszont mindenért kárpótolta a szurkolókat, a 3–2-s siker pedig továbbjutást ért. A lassan generációváltásra érett „Natit” a Yann Sommer, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri alkotta kvintett húzza. Szerbia ellen betegség miatt Sommer mellett a másik hálóőr, Philipp Köhn és Nico Elvedi sem léphetett pályára, a hírek szerint csak előbbi játéka kérdéses a portugálok ellen. A Borussia Mönchengladbach kapusával vagy anélkül, de Svájc arra készül, hogy 68 év után ismét világbajnoki negyeddöntőt játszhasson.

Ez történelmi találkozón születhet meg, ugyanis a két csapat még soha nem játszott egymással vb-meccset. Nagy tornán a 2008-as Európa-bajnokságon csaptak össze, akkor a svájciak 2–0-ra nyertek. Idén a Nemzetek Ligája csoportkörében Portugália odahaza 4–0-ra, Svájc hazai pályán 1–0-ra győzött.

Várható kezdőcsapatok
Portugália–Svájc
Luszaíl, Luszaíl Stadion. Vezeti: César Arturo Ramos (mexikói)
Portugália: D. Costa – Cancelo, Dias, Pepe, Guerreiro – Ruben Neves, W. Carvalho, B. Fernandes – B. Silva, Joao Felix, C. Ronaldo.
Svájc: Köhn – Widmer, Elvedi, Akanji, R. Rodriguez – Freuler, G. Xhaka, Sow, R. Vargas, Shaqiri – Embolo.

 

Címkék#katari vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!