Az üzlet nem vész el, csak átalakul

2023.02.02. 16:33

135 milliós adóhiánya volt egy zöldségesnek

Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV egy zöldségkereskedő ellenőrzését - értesültünk a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

TEOL

A zöldségkereskedelmen elért valós haszonkulcs a duplája volt a könyvelés szerintinek. (Képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Az adószámos magánszemély pénztárkönyve még tőkebetétek mellett is 57 millió forint negatív egyenleget mutatott. Úgy teljesítette a kiadásait, hogy arra a pénztárában lekönyvelt fedezete, árbevétele nem volt. Az eltitkolt bevétel valószínűségét alátámasztotta az is, hogy az értékesítési és beszerzési számlák összevetése alapján, a zöldségkereskedelmen elért valós haszonkulcs a duplája volt a könyvelés szerintinek.

Mivel az iratai nem a valós adókötelezettségét tükrözték, ezért a revízió becslést alkalmazott, és több mint 70 millió forint eltitkolt bevételt állapított meg.

Ezen túlmenően bizonyították azt is, hogy négy beszállító összesen 539 készpénzfizetési számlájánál a feltüntetett zöldség- és gyümölcsértékesítéseket nem a számlakibocsátók teljesítették. A valótlan számlák elszámolása önmagában 117 millió forint áfahiányt eredményezett.

A tetemesre duzzadt, összesen 135 millió forint adóhiány megtérülésére a NAV biztosítási intézkedést rendelt el. Nyolc ingatlanra jegyeztek be végrehajtási jogot, tizenkét gépjárműre elidegenítési tilalmat, emellett bankszámlát is zároltak, készpénzt is lefoglaltak.

A zöldségkereskedő ellenőrzésének története azonban még nem itt végződött. Az adóhatósági rendszerekből az is látható volt, hogy az adóvizsgálat alatt a vállalkozó forgalma jelentősen visszaesett, ugyanakkor testvére újonnan alapított, zöldségkereskedő vállalkozásának forgalma felívelt. Az online számlaadatokból az is kitűnt, hogy a szállítókra vonatkozó problémák megmaradtak, ezért az új cégnél is NAV-eljárás indult. 

A korábbi intézkedéseket itt már nem kellett alkalmazni, mert a cég a jogkövetési vizsgálat megbízólevelének átvétele után, hat napon belül az összes kockázatos beszállítói számlát kivette az áfabevallásaiból, és 40 millió forintot fizetett be pótlólag a költségvetésbe. A korábbi problémák ezután megszűntek, azóta is havonta tízmilliós nagyságrendű általános forgalmi adót fizetett be, ebben az évben eddig már több mint 100 milliót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában