Hatszázötven virágpalántával

2022.05.25. 20:00

Virágosították a falut - Sokéves szép hagyományt ápolnak a nagyrákosiak - fotók

Nagy munkába fogtak a hölgyek Nagyrákoson. Polgármester asszonyuk Németh Istvánné Baksa Eszter vezetésével teleültették az egész falut 650 virágpalántával.

Hartyányi Gabriella

Batháné Kozics Ilona, Pap Csilla, Baksa Eszter polgármester együtt ültetett

Forrás: Cseh Gábor

Kedden hajnalban már virágpalánták százai várták a szorgos kezeket. Az első munkálatok során kiszedték a nárciszokat, amiknek virágai tavasszal díszítették a falut. Most megszárítják őket, és elteszik pihenni, hogy ős ­ szel megint el lehessen ültetni a virághagymákat. – Szerencsére ezeket nem bántották a szarvasok. A nárciszok helyére azonban már azonnal új virágok kerültek a földbe. Két fajta büdöske, citromsárga és narancssárga, sírbegóniák többféle színű virággal és levéllel. Virág nélküli növény is került közéjük, az pedig a hamvaska, ami nagyon szépen díszít. Azonkívül ültettünk még dáliát és sárkánybegóniákat is, a villanyoszlopokra pedig futómuskátlikat tettünk. Éjszaka volt egy kis eső, ez megkönnyítette a dolgunkat – mesélte a polgármester asszony. A hősi emlékmű sem maradt virág nélkül: a nemzeti színeknek megfelelően piros és fehér virágú, zöld levelű sírbegónia került köré.

Megtudtuk, hogy a virágültetés már hagyomány a faluban. Németh Istvánné Baksa Eszter 24 éve polgármester, és évekkel ezelőtt kezdett el virágokat ültetni a falu lányaival, asszonyaival. Most már úgy emlegetik őket, hogy Virágos Nagyrákos. A fejlődés azonban nem állt meg, huszonegy évvel ezelőtt, amikor a jubileumi zászlót kapták, társadalmi munkában készítettek egy kis parkot az önkormányzat mellé. Legutóbb egy magyar faluknak kiírt pályázaton nyertek 5 millió forint támogatást, az összeget kiegészítették a saját forrásaikkal, és ebből fogják felújítani, térköveztetni a régi parkot és a polgármesteri hivatal melletti területet. Július harmadik hétvégéjén lesz a hagyományos, immár XXI. Völgyhídi Vásár, a polgármester asszony szerint addigra készen kell lennie az új parknak. A két évvel ezelőtt elkészült parkoló melletti növényekre is nagyon büszkék, ott hetvenöt darab hortenzia zöldell, amik idén már nyílnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!