Vádemelés

2022.05.27. 10:42

Maradandó sérüléseket szenvedett a kinyitott kocsiajtónak ütköző segédmotoros Celldömölkön

Ítélet született a férfi ellen, aki 2019 júniusában járművével egy útszélén kijelölt várakozóhelyen megállt, majd autójának ajtaját megfelelő körültekintés nélkül nyitotta ki. Így az úttesten közlekedő segédmotoros kerékpárjával nekiütközött, majd az úttestre esett. A bukósisakot nem viselő sértett maradandó sérüléseket szenvedett a baleset következtében.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: Pixabay

A Sárvári Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 210.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, kötelezte továbbá 195.621 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2019. június 27-én 16 óra körül Celldömölkön, a Sági utcában közlekedett a vasút felől Alsóság irányába egy Volvo személygépkocsival. A vádlott a Celldömölk, Sági út 9. számú épület előtti útszakaszon a 3,8 méter széles jobb oldali forgalmi sáv mellett kialakított 2,3 méter széles várakozóhelyen személygépkocsijával megállt, majd úgy nyitotta ki a jármű bal első ajtaját, hogy nem győződött meg arról, hogy a személygépkocsija mellett halad mintegy 21-23 km/óra sebességgel Ztech Yodea típusú segédmotoros kerékpárján a bukósisakot nem viselő sértett. 
A sértett segédmotoros kerékpárjával a várakozóhely szélétől 0,3 méter távolságra nekiütközött a személygépkocsi ajtajának, majd az úttestre esett. A baleset következtében a sértettnél – a többszörös sérülései következtében – maradandó fogyatékosság alakult ki - olvasható a Szombathelyi Törvényszék oldalán.

Amikor a vádlott az ajtó kinyitását megkezdte, akkor a sértett járművével az ütközés helyétől 9-9,5 méter távolságra, féktávolságon belül közlekedett, hisz a segédmotoros kerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 9,6-10,5 méter. Amennyiben a sértett szabályosan becsatolt bukósisakot visel, abban az esetben sérülései közül több csontozati törés minden kétséget kizáróan nem következik be.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 40. § (7) bekezdésében írtakat, mert úgy nyitotta ki a jármű ajtaját, hogy ezzel a személybiztonságot veszélyeztette, valamint mert a sértett megszegte a KRESZ 48. § (9) bekezdésében írtakat, mert zárt utastérrel nem rendelkező segédmotoros kerékpáron nem viselt motorkerékpár-bukósisakot.
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában