Ékes példa a rendezvény

2022.06.25. 13:10

Az Őrség színe-java - Vásár, negyvenedik alkalommal - Sok, sok fotó a forgatagról

Pénteken a környező településeken kiállításmegnyitókkal kezdődött, majd szombaton hivatalosan is elrajtolt a 40. jubileumi Őrségi vásár. Az összefogás, a hagyományok, a helyi értékek találkozásának ékes példája ez rendezvény.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Körmend Város Fúvószenekarának koncertje alapozta meg a szombati nap hangulatát. Még reggel kilenc óra sem volt, már több tucatnyian nézelődtek a mesebelien kanyargós, standokkal megtelt utcákán. Fából, vesszőből, kerámiából, textilből, fémből készült dísztárgyak, hasznos eszközök kellették magukat a főutcán, míg a sportöltöző alatti téren a termelői piac lelt ideiglenes otthonra. Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere köszöntőjében elmondta, jóval nagyobb területen kap helyet a vásár, mint a kezdetekkor. Az elmúlt években több tízezren látogatnak el a rendezvényre, ezeken a napokon megtízszereződik a település lakosságszáma. Szólt arról is, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a vásárt, az idei előkészületeket pedig megnehezítette a közelmúltban lehullott mintegy 100 milliméternyi csapadék. Nagy összefogással tették rendbe a parkolókat és útpadkákat, biztosították a helyszínt.  – Jó újra találkozni régi barátokkal, ismerősökkel, leszármazottakkal. A negyvenes számnak súlya, rangja, tartalma van. A figyelem középpontjában a helyi kincseink, értékeink állnak – hangsúlyozta. A polgármester elmondta, újdonsággal is találkozhatnak a vásározók: pólókat, bögréket, képeslapokat, vászontáskákat plaketteket készítettek a jubileumi sorszámmal feliratozva. 

- Itt felsorakozik minden, amit az Őrség kínálni tud: kiváló fazekas termékek, legélesebb kések, legfinomabb étkek. Itt megjelenik az Őrség maga. Ez a vásár mindennek a legjava. Élő hagyomány negyven esztendeje, amit két év kényszerszünet sem tudott elvenni tőlünk. Ez a találkozások helyszíne is, a jóbaráti szóé, a meleg üdvözlésé, a vidám koccintásé, az együtt nevetésé. Ez az, ami újra és újra összehoz bennünket, újra és újra idevonz. Visszaidézi azokat az időket, amikor az emberek a nagy ünnepeket várták készülődéssel, izgalommal, mert tudták: a falu apraja nagyja összejön. Ezt az élmént adja az Őrségi vásár – fogalmazott megnyitó beszédében V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Ugyancsak szombaton „Természet adta kincsekre épülő őrségi élet” címmel nyílt kiállítás a Szikszay Edit Művelődési Házban. Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója elmondta: az elmúlt időszakban egyre több művelődési házba költözik vissza az élet. Lesöpörték a padlásokat és élő kiállításokká rendezték a talált tárgyakat. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak segítenek ráirányítani a figyelmet a hétköznapok értékeire, a helybeli kincsekre. 

Éppen ezt a sok szépséget megcsodálni érkezett a vásárba Simonné Kovács Irén, aki elárulta, Vasvárról jött, már sokadszorra. A fazekas termékek a kedvencei. Lilien éppen a kézzel készült, puha testű, mosolygós arcú babákat csodálta, amikor találkoztunk. Édesanyja elmondta: a messzi Halásztelekről érkeztek és évről évre ellátogatnak az Őrségi Vásárba.  

Az Őrségi vásár a példa: van, amit nem lehet megunni – még negyven év után sem.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!