Tizennyolcadik alkalommal

2022.07.02. 11:00

Erdei gombás őzpörkölt, babos káposzta és ír gulyás illata száll a Szajki-tavak főzőversenyen - fotók

A 18. főzőversenyt rendezték szombaton a Szajki-tavaknál. A hosszúperesztegi önkormányzat egész napos programján a közösségépítés és a főzés öröme hozta össze a társaságokat.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

Tizennyolc csapat regisztrált és foglalta el a helyét kora reggel. Önkormányzatok, civil szervezetek, baráti társaságok és családok is éltek a közösségi program lehetőségével szerte a megyéből. Délelőtt, amikor ott jártunk, az alapanyagok előkészítésével és a sátrak csinosításával a legtöbb csapat már végzett, serénykedtek a szakácsok, közben volt idő beszélgetni, koccintani. Mire az illatok végképp meghozták a kedvet az evéshez, elkészültek a változatos étkek is. A vashosszúfaluiak Asszonybosszantó csapatánál például őzpörkölt vargányával, burgonyafánkkal és babos káposzta. Az öt család alkotta csapat nevére is magyarázatot kaptunk: 12 éve Erdélybe járnak, Szentegyházán láttak ilyen nevű csárdát, azóta ezzel neveznek a főzőversenyekre. 

A Vashosszúfalui Tájház asszonyai egy hosszú asztalnál zöldséget aprítottak, húst szeleteltek – náluk babgulyás, szarvaspörkölt, dödölle és túrófánk volt a menü. Csipkerek is szarvaspörkölttel, dödöllével és pácolt oldalassal készült. Standjuknál a komatál közösségük által használt tálakat, kendőket is felfedeztük. Vezetőjük Kiss Beatrix újságolta, éppen aznap született egy kislány a faluban. Miután hazamennek a kórházból, a tálakban 12 napig ételt visznek az édesanyának. A hosszúperesztegi-mikosszéplaki Ne kóstold meg társaság kolbászos lecsót és tokányt kevergetett, az Egervölgyi Betyárok vadpörköltet és pincepörköltet. A jókedvű szombathelyi F&F (Ferenc és Farkas) csapat egyen pólót készíttetett szombatra – náluk ír gulyás rotyogott benne barna sörrel, paradicsompürével és friss zöldségekkel. Zsemlegombóccal tálalták a zsűrinek.

A Vashosszúfalui Nők Egyesülete sátránál megcsodáltuk a levendulazsákokat és harisnyavirágokat – ők birkából csináltak pörköltet. A kemenessömjéniek pazar ételsort vonultattak fel: tárkonyos marharagulevest, hideg előétel-válogatást, zöldséges bulgurt, hagymás törtburgonyát, vasi cicegét, főételként marhapofa-marhanyelv-uborka ragut, zöldfűszeres libamell- és dámszarvasragut is készítettek Borhy Péter séf irányításával.

A zsűri – Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Rozmanné Horváth Rita aljegyző és Czeglédy Ernőné Klára tapasztalt nyugdíjas szakácsnő – számára csak reggel derült ki, ki mit főz. Végül a legjobb vadételért az Egervölgyi Betyárok kapták meg a vándorserleget. A legfinomabb leves és főétel díja a kemenessömjéniekhez került. A legfinomabb desszert és legszebb sátor a Vashosszúfalu Tájházé lett. A legízletesebb halételt Sajtoskál önkormányzata készítette. A csehi önkormányzat csapata különdíjat kapott. A csapatok jó szívvel kínálták finomságaikat a látogatóknak. A hosszúperesztegiek például 180 adagnyi babgulyást főztek az alkalomra.

A szervezők műsorral is készültek: a Capito Gitárklub a tavaknál táboroztat és visszatérők a programon – ők nyitották meg a délutáni programot. Nagy sikere volt adventkor a Girls! Csak Csajok retró csapatnak, őket is visszahívták. A jánosházi Kim és Judit spanyol hangulatú gitár-ének duó a falunapon bizonyított tavaly, a főzőversenyen is felléptek. Az eredményhirdetés után a rock-kedvelők indultak zenei időutazásra a Vándor zenekarral, akik a Lord együttes legnagyobb slágereit játsszák. Soltész Rezső ugyanígy nosztalgikus hangulatot teremtett, csak más stílusban. Rengetegen kíváncsian voltak rájuk.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában