Közös zarándoklat

2022.07.03. 11:24

Fegyveresek a Peruskánál - Szobrot állíttattak az erdei kápolnánál a pedagógusok is - fotók

A fegyveres erők, a rendvédelmi szervek, a tűzoltóságok, a hagyományőrző egyesületek és a lovagrendek közös zarándoklatát tartották vasárnap a Peruska Mária kápolnánál.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

Zarándokok százai gyűltek össze a horvátzsidányi erdőben a szentmisére, amelynek résztvevőit a harangszó után szirénákkal üdvözölték. A főcelebráns Dr. Schmatovich János kanonok volt, mellette celebrált a rendezvény a fő szervezője, Dumovits István plébániai kormányzó, Dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános és Bali Tibor plébános. A katonákon, rendőrökön, tűzoltókon kívül itt voltak a Magyar Pálinka Lovagrend képviselői, a csepregi borosgazdák és borhölgyek, az Országos Mentőszolgálat tagjai is. Ennyi mentős még sosem jött ki, mint most, mert jubiláltak: tíz éve állíttatták a kápolna mellé Lellisi Szent Kamill szobrát ezzel a Széchenyi-idézettel: "Akkor élsz, ha másokért élsz."

A misén a példabeszéd arról szólt, hogy évezredek óta tudjuk: rá vagyunk szorulva Isten segítségére, mert "ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők." A tűzoltók, rendőrök, katonák hivatása életszolgálat - Isten dicsőségére, az embertársak védelmére, a rossz elhárítására. A szertartás keretében egy új szobrot szenteltek fel: Szent Gellért püspök szobrát, amelyet Békésiné Horváth Irén kezdeményezésére a csepregi kötődésű pedagógusok állíttattak. A kápolna körül gyarapodó szoborpark újabb mementóját is Apró Attila szobrász készítette. Két alakot ábrázol: Szent Gellért tanítja Imre herceget.

A borokat is megáldották az erdei mise végén
Forrás: Merklin Tímea

 Végül megáldották a borokat és a pálinkákat, amelyek megvidámítják az ember szívét, és minden szervezet megkoszorúzta az általa állíttatott szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában