Körkép

2022.07.03. 17:00

Árrobbanás a használtlakás-piacon - További drágulás várható, felértékelődnek a kedvezményes hitelek

Átlagosan mintegy 35 százalékkal többe kerül a használt lakóingatlanok négyzetmétere ez év júniusában az egy évvel korábbihoz képest Vas megyében. Míg Szombathelyen 565, addig Celldömölkön 246 ezer forintot kérnek átlagosan egy négyzetméterért. Újdonság azonban, hogy hosszabbodott az eladási idő.

Vas Népe

 Árrobbanás történt a használt lakások piacán az idén, igaz, a különböző térségek, megyék között vannak komolyabb eltérések – derül ki az ingatlan. com friss elemzéséből. Idén júniusban a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon jelentősen nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest: az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 438 ezer forint volt, ez 26 százalékos drágulást jelent. 

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője kiemelte: több, egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlanvásárlásba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. Emiatt akkor élénkült a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is. Az elmúlt hetekben azonban bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata országos szinten. Fontos tényező továbbá, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ők pedig hiányoznak a piacról. Hozzátette: új trend látszik kibontakozni a piacon.

 Korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan. Az ingatlan.com adatai szerint Vas megyében júniusban 1527 eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 17 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 

A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 565 ezer forint volt, ami 35 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül Kőszegen 25 százalékkal 459 ezer forintra, Sárváron 22 százalékkal 421 ezer forintra, Körmenden 55 százalékkal 319 ezer forintra, Celldömölkön pedig 11 százalékkal 246 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. A szakértő szerint egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. 

Ráadásul az infláció elleni harc miatti kamatemelések következményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében. 

Balogh László szerint korai a kamatcsökkentésre, az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek – saját erő mellett – még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy – éppen az emelkedő kamatok miatt – az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig kellő támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában