Gyász

2022.07.04. 11:28

Elhunyt dr. Szabó László, a szombathelyi kórház csecsemő- és gyermekgyógyász főorvosa

vaol.hu

Dr. Szabó László 1937. június 26-án született a Somogy megyei Som községben, tősgyökeres helyi családból. Vasutas édesapját – akit nagyon korán elvesztett – Baranyába vezényelték szolgálatra. Így érettségizhetett a hírneves pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban, és vették fel a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Hallgató korában élénken részt vett az ifjúsági életben, emellett a PEAC-ban futballozott (1958-ban egyetemi és főiskolai bajnokságot nyert a csapattal), és az Élettani Intézet külsőse volt. 1961-ben kapott kitüntetéses diplomát. Első és egyetlen munkahelye a szombathelyi Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya volt. Tanítómestere Frank Kálmán professzor volt, akiről Szabó László később több cikket is írt, majd kórházi naplóját gondozta és „Kockás füzetek” címmel közreadta. Érdeklődése mindenre kiterjedt, ami gyermekgyógyászat.A ritka betegségek különösen érdekelték, többek közt az öröklöttek és a fejlődési rendellenességekkel járó szindrómák. Magyarországon a legelsők között nyújtott genetikai tanácsadást az érintett családok számára. Jeles szakvizsgát tett Prof. Kerpel-Fronius Ödönnél csecsemő- és gyermekgyógyászatból. Ettől kezdve mindvégig az osztályvezető főorvos első helyettese volt. Pályája közepén jegyezte el magát a gyermekkori diabétesszel, melynek országos hírű szakemberévé vált.Egy ideig a Veszprémi Akadémiai Bizottság (VEAB) albizottságát is vezette.

A Győr-Sopron megyei Röjtökmuzsajon Magyarországon először ő szervezett diabéteszedukációs tábort. Ez akkor, 1974-ben egészen progresszív gondolat volt: elhitette a gyerekekkel és a szüleikkel, hogy ez nem betegség, csak egy állapot, amit jól karban tartva teljes életet élhetnek.

1987-ben csatlakozott a Gyermekdiabetológiai Szekció Epidemiológiai Munkacsoportjához.

1992-ben kezdeményezésére megalakult a Vas Megyei Diabeteszes Gyermekeket Segítő Egyesület. A havi találkozók legfőbb célja a gondozottak és családjaik diabetológiai ismereteinek bővítése, közös és személyes problémák megbeszélése, sorstárskapcsolatok megerősítése.

1994-ben a POTE Egészségügyi Főiskola Védőnői Karán, Szombathelyen, bevezette a

diabéteszedukáció oktatását. 

2006-ban az I. sz. Gyermekklinika támogatásával megszervezte az első „Gyermekdiabétesznap”-ot, amelyet azóta minden év január 11-hez, az inzulin első klinikai alkalmazásának évfordulójához legközelebb eső hétvégén rendeznek meg. 

2007-ben a Gyermekdiabétesz Szekció kőszegi ülésén a Gyermekdiabétesz Gondozó munkáját Barta Lajos-emlékéremmel ismerték el.

Michael Berger professzor, az Európai Diabétesz Társaság (EASD) egykori elnöke elismerően nyilatkozott a Szabó főorvos által vezetett szombathelyi gondozói tevékenységről: „Az itt folyó diabéteszgondozásolyan standard szerinti, mely megfelel a világ legjobban specializálódott és legszofisztikáltabb centrumaiban elérhető ellátásnak.”

Mindvégig követte szakmája szakirodalmát, és legutóbb is nagy örömét fejezte ki, hogy volt osztálya ilyen témájú közleménnyel örvendeztette meg. 

Szabó László példás tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, elsők közt az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díjával.

1997-ben a „Pro Sanitate Emlékérem”, 1998-ban a „Vas Megye Közgyűlésének Vas Megyéért Díja”, 2004-ben „Dr. Frank Kálmán Emlékplakett”, 2014-ben „Pro Diabetologia”, 2016-ban „Pro SanitateSavariae”Életműdíjat kapott.

Szülőfaluja, Som is kitüntette 2006-bana falu népszerűsítéséért végzett tevékenységéért. Az email-címe is mindig így kezdődött: „somi.szabo@...”

1967. január 22-én lépett házasságra Dr. Soroncz Márta laborszakos főorvossal, két fiúk és négy unokájuk van. 

Szilárd keresztény meggyőződéséhez híven a szombathelyi református gyülekezet presbitere volt éveken keresztül.

Súlyos, rosszindulatú betegségével mindvégig szembenézett, és példásan viselte.

85. születésnapján még elfújta az ünnepi gyertyákat, másnap pedig végleg távozott körünkből.

Dr. Cholnoky Péter, Szombathely, 2022. június 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában