Elmúlt hónapok történései

2022.07.06. 07:00

Ritka betegség: sikeres májtranszplantáción van túl a 14 hónapos szombathelyi kisfiú

Életmentő műtét vár Hamburgban a nyolc hónapos Ihász Dávidkára – írtuk január végén. A szombathelyi család február 4-én utazott a kikötővárosba Dávid májtranszplantációjára, és a mai napig ott vannak, már jóval megkönnyebbültebben, mint az első hetekben. Elmúlt hónapjaikról az édesapától kértünk beszámolót.

Tóth Kata

Dávid kicsit le van még fogyva, de napról napra jobban érzi magát

Forrás: VN/Ihász Norbert

Ritka és nagyon súlyos epeúti betegséget, az epeelvezető rendszer veleszületett hiányát, zártságát állapították meg Dávidkánál az orvosok. Gyógyulásának egyetlen lehetőségeként az élő donoros transzplantáció jött szóba, amelyet csecsemők esetében a legközelebb Németországban, Hamburgban végeznek. Donorként pedig az édesanya, Erika. – A repülőgépünk február 4-én 22 óra után néhány perccel landolt Hamburgban. Onnan taxival utaztunk a koronavírus miatti karanténszállásra, ahol a február 10-ei kórházi felvételig maradt feleségem és kisfiam. 

A felvétel előtt PCR-tesztet végeztek rajtunk az UKE – Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf – sürgősségi osztályán. Feleségem és fiam a K3-ra (a ritka anyagcsere-betegségek osztálya) került a folyamatos kórházi kivizsgálás idejére a következő hét péntekig. Akkor mind a hárman a közeli Ronald McDonald Haus Eppendorf épületében kaptunk szállást. – A vizsgálatok ezt követően is folytatódtak, csak nem igényeltek folyamatos kórházi benntartózkodást. Több hét telt el, mire az eredmények alapján feleségem számára engedélyezték, hogy donor lehessen. 

Dávidka súlyát dietetikus segített növelni, ez a műtéthez és az azt követő felépüléshez elengedhetetlen volt. Feleségem számára is szigorú előírásokat hoztak, amelyek segítették, hogy fiunk a lehető legjobb állapotú májszeletet kaphassa. Mindketten heti több napot töltöttek a kórházban a kivizsgálások alkalmával. Erikát egy magyar tolmács – Emese Levit – segítette, míg én Dávidot vittem a kórházba. – Időközben a külföldi egészségügyi gyógykezelési engedélyek áprilisban lejártak. Hosszabbítani kellett őket, amit sikerrel tudtunk kérelmezni. A szállásunkat „Az egy szív a gyermekekért” Alapítvány fizette, enélkül nagyon nehéz helyzetben lettünk volna. 

– Végül május 9-én elindult a transzplantáció. A feleségem, Erika májának egy részét eltávolították, majd ezt helyezték be, alakították át Dávid részére. A műtétek késő estig tartottak, csak 22 óra után tudtam Dávidhoz az intenzív osztályra bemenni. Feleségemet 9-én délután látogathattam meg rövid időre. Őt még azon a héten szombaton hazaengedték a Ronald-házba. Dávidnak további hat hétig (!) kellett az intenzív osztályon maradnia, a hasán a nyílást csak nagyon lassan tudták bezárni. 

– A hat hét mindegyikén műtötték Dávidot, részben hogy a máját átmossák, részben hogy a hasi nyílását csökkentsék – rengeteg antibiotikumot, kilökődést gátló gyógyszert kapott. Végül június 23-án kiengedték az intenzívről a K3 osztályra, ahol jelenleg én tartózkodom vele. Szerencsére nincs már benne a centrális véna, sem a katéter, a hasi sebe nincs letapasztva. Már csak a varratok kiszedése van hátra, a gyógyszerek beállítása, valamint a még mindig a normál tartományon kívül eső paramétereket csökkentik. Feleségem szépen összeszedte magát, már maga be tud vásárolni, csak bizonyos súly felett nem emelhet. Dávid bőre és a sárgás szemfehérjéje kifehéredett. A hangulata is sokat javult, kicsit le van még fogyva, de napról napra jobban érzi magát. Már sétálhatunk az utcán – a sétákhoz a Ronald-ház biztosít babakocsit. Dávid sokat nevet, játszik, segítséggel felül. Szerencsére már átalussza az éjszakát, ez korábban egyáltalán nem volt rá jellemző – tudtuk meg Ihász Norberttől.

 Hogy meddig kell maradniuk, azt az orvosok még nem tudják megmondani. Hozzátette: mindent nagyon köszönnek az értük izgulóknak, őket támogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában