Átverések

2022.08.16. 08:33

Csalókra figyelmeztet a rendőrség - Magukat banki alkalmazottnak kiadva tévesztik meg áldozataikat Vas megyében

Csalókra figyelmeztet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. Mutatjuk, mit javasol a rendőrség az átverések kiszűrésére.

police.hu

Illusztráció

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Új trükkös elkövetési módszer jelent meg az elmúlt időszakban, melynek lényege, hogy a csalók – valamelyik pénzintézet nevében – az érintett számlájához történt hozzáférési kísérlet bank általi észlelésének ürügyével, telefonon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozatukkal. Az elkövetők általában arra hivatkoznak, hogy gyanús tranzakció kezdeményezését észlelték. Biztonsági okból az illegális hozzáférés elkerüléséhez szükséges az általuk megadott, védett számlaszámra utalni az áldozat számláján található összeget, amelyet a bank a későbbiekben visszautal részére - írja a police.hu.

Kérjük, hogy fogadják meg a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait! A kellő odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők.

  • Ne tévessze meg, ha számlájához történt illegális hozzáférési kísérletre hivatkozva keresik! Szakítsa meg a vonalat és hívja vissza bankjának központi telefonszámát!
  • Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sohasem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot.
  • Bankkártyájának adatait senkinek ne adja meg!
  • Telefonos kérésre sohase módosítsa banki limitbeállítását, ne kezdeményezzen utalást!
  • Az sms-ben kapott kódot ne adja meg senkinek!  
  • A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!
  • Amennyiben adatai mégis adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze azt pénzintézetének és értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában