Csupán egy lehetőség

2022.08.16. 20:00

A fakitermelésről szóló rendeletet csak vészhelyzet esetén alkalmazzák a Vas megyei állami erdőkben

A fakitermelés szabályairól szóló kormányrendeletet kizárólag vészhelyzet esetén alkalmazzák a Vas megyei állami erdőkben. Ez csupán egy lehetőség a lakosság folyamatos tűzifa ellátása érdekében, amellyel eddig még nem éltünk – hangsúlyozta lapunknak Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Cseh-Egyed Bernadett

Kardos Bendegúz, kereskedelmi vezető

Forrás: Cseh Gábor

Hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása. A baloldal képviselői rögtön politikai köntösbe öltöztették a tervezetet, napok óra erdőirtásról, tarvágásról, természeti katasztrófáról szólnak a hírek bizonyos portálokon. Közben az Országos Erdészeti Egyesület közleményt adott ki az ügyben. Azt írják: a kormányrendelet célja, hogy a társadalom érdekeit felelősen szolgálva, vészhelyzeti szükség esetén, átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását. Leszögezik azt is, a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz. 

Hozzáteszik: az erdőgazdálkodás egy komplex, rekreációs, védelmi és gazdasági szempontokat egyaránt figyelembe vevő folyamat. Az erdővel kapcsolatos döntéseknek már a kezdeményezése is magasan képzett erdész szakemberek kompetenciája. Az erdészek a jövőben is számon kérhető felelősségük teljes tudatában, hosszú távra szóló erdőtervek keretei között terveznek meg minden beavatkozást.

 – Lelkiismeretes szakmai munkánknak az eredménye többek között a Trianon óta több mint duplájára növekedett magyarországi erdőterület, vagy éppen az évről-évre, több millió köbméterrel növekedő hazai élőfakészlet – fogalmaznak a közleményben, amely egyebek mellett kitér arra is: a jelen feltételek között, az erdőgazdálkodók képesek lesznek a megfelelő időzítéssel kiszolgálni a megnövekedő tűzifa igényeket is - úgy, hogy az a hazánk egyötödét borító erdők fenntarthatóságát ne veszélyeztesse. 

Megkerestük az ügyben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatóját, Bugán Józsefet is. Az okleveles erdőmérnök, okleveles természetvédelmi szakmérnök emlékeztetett: Magyarországon is energia veszélyhelyzet van érvényben. A kormány a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. A rendelet azonban kizárólag vészhelyzet esetére készült, akkor alkalmazzuk, ha az energiakrízis olyan szintre jut, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet biztosítani a korábban tervezett fakitermeléssel.

Kardos Bendegúz a lakossági tűzifa egyedi köbtartalmát számolja
Fotós: Cseh Gábor

 –  Jelenleg a rendelet hatálya alá eső tevékenységet nem végez a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A kormányrendelet annak a lehetőségét teremti meg az erdőgazdálkodók számára, hogy gördülékenyebbé váljon a fakitermelés bejelentése és a lakosság időben tűzifához juthasson. Aki fával fűt Vas megyében, az nem fog fázni télen – húzta alá vezérigazgató, majd úgy fogalmazott: – Ez egy kapu, amin ha baj van, be lehet lépni, de jelenleg még a kilincset sem fogtuk meg. – Ha pedig erre sor kerül, akkor is az erdőterv szerint dolgozunk majd. Talán már önmagában az egy garancia erre, hogy én és valamennyi munkatársam a természetet szerető erdésztechnikus, erdőmérnök, akik a napi munkájuk során együttműködnek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival.

Bugán József szólt arról is, Magyarországon a faanyag a legfontosabb megújuló energiaforrásunk, újratermelhető nyersanyagunk. A magyar erdőkben folytatott fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően a kitermelés mennyisége jóval kisebb, mint amennyit az erdők teremnek. Az Erdőgazdaság a Vas megyei erdők felét kitevő 45 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezel. Működési területén megközelítőleg 12,4 millió köbméter az erdők élőfakészlete, mely minden évben 350-400 ezer köbméterrel növekszik. Az állami erdőgazdaság 2022. első félévében mintegy 162 ezer köbméter faanyagot termelt (ez az éves terv 59 százaléka), amelyből mintegy 62 ezer köbméter a tűzifa. Amennyiben szükség lesz többlet tűzifa termelésre, akkor elsősorban az akácosok jöhetnek számításba. Ebből a fafajból Vas megyében mintegy százezer köbméter áll úgy rendelkezésre, hogy kitermelése miatt nem kell az erdőtervet módosítani. 

Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a közelmúltban arról beszélt: az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig. Az MTI tájékoztatása szerint beszélt arról is: jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem Natura 2000-es területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre.

Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa - ismertette. Tehát közel 4-4,5 millió köbméter tartalék keletkezik a rendszerben évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában