Szombathelyi Törvényszék

2022.10.01. 11:38

Durva zsarolási ügy Körmenden: hosszú időre börtönbe mehet a büntetett előéletű férfi

A Körmendi Járásbíróság önbíráskodás bűntette és 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette miatt halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönre ítélt egy büntetett előéletű férfit. Kötelezte, hogy a magánfeleknek kártérítésként fizessen meg összesen 7.619.000 forintot.

vaol.hu

Forrás: Pixabay

A tényállás szerint a vádlott 2017 nyarán összetalálkozott Körmenden egy korábbi ismerősével, s ekkor különböző műszaki cikkeket, ruhákat ajánlott fel neki olcsón megvételre. A sértett 2017 nyarától kezdődően többször vásárolt a vádlottól, amelyeket ki is fizetett a részére egészen 2017 szeptemberéig. 2017 szeptemberében azonban a sértett – mivel akkori munkáltatójától késve kapta meg e hónapban a fizetését – nem tudta a vádlottnak az általa meghatározott időben kifizetni a tőle korábban már elvitt termékek árát, ezért a sértettnek a vádlott felé 120.000 forint tartozása keletkezett - írja a Szombathelyi Törvényszék. 

Ekkor a vádlott azért, hogy a sértett által tőle már elvitt termékek vételára iránti jogos igényének érvényt szerezzen, azzal fenyegette meg a sértettet, hogy „szét lesz verve a pofája”, amennyiben a tartozását nem rendezi felé, mert „üzletben se rokon, se barát, se testvér nem számít”. Ezen kívül a vádlott – a tartozás rendezése érdekében – a lakásán bántalmazta is a sértettet, őt az arcán megütötte, s megrúgta. A sértett a 120.000 forint összegű tartozását végül később – 3 hét múlva, amikor a fizetését a munkáltatójától megkapta – átadta a vádlottnak. A vádlott azonban ezt követően – a tartozás megadása ellenére is – a sértettől többször követelte – immár jogtalanul – a fenti összeg többszörösét, a tartozás megadásával kapcsolatos késedelme miatt havonta mindig újabb és újabb 120.000 forintot felszámítva neki.

 A vádlott azt közölte a sértettel, hogy ez egészen addig így lesz, amíg a sértett valamennyi tartozását nem rendezi felé. Ennek során a vádlott a sértettet azzal fenyegette meg, hogy amennyiben az általa követelt pénzösszegeket nem fizeti ki neki időre, úgy bántalmazni fogja őt. A vádlott a fenyegetéseken túlmenően – azoknak nyomatékot adva – 2017 év végétől összesen 4-6 alkalommal bántalmazta is a sértettet, ha nem tudta a sértett a jogtalanul kért pénzösszegeket neki időben átadni: általában ököllel, azonban előfordult az is, hogy seprűnyéllel ütötte a felkarját, vagy éppen fém pumpával ütötte meg a csuklóját, miközben a tartozása kifizetését követelte. A sértett ezért 2018 elejétől 2019 áprilisáig több alkalommal kért kölcsön különböző összegben pénzt az ismerőseitől, családtagjaitól, volt, hogy a vele egy lakcímen élő nagyanyja nyugdíját adta oda.

A vádlott 2017 elején Körmenden összetalálkozott egy másik régi ismerősével. A találkozáskor a vádlott pénzt kért a sértettől arra hivatkozva, hogy nincs mit ennie. Ezt követően a vádlott többször felhívta telefonon a sértettet, tőle mindig pénzt kért, és a sértettet – több esetben kiabálva – immár azzal fenyegette meg, hogy amennyiben nem ad neki pénzt, akkor megveri őt és a kiskorú – akkor 10 éves – gyermekét is, ha valahol meglátja. A fenyegetések hatására a sértett pénzt, ékszert, tévét, fűkaszát adott át a vádlottnak, majd a saját nevén hitelt vett fel egy banknál és át is adta a pénzt a vádlottnak, aki azt ígérte a sértettnek, hogy a hitel törlesztőrészletét majd mindig odaadja a részére havonta, azonban erre egy esetben sem került sor. A sértett többször kérte a vádlottól a havi törlesztőrészlet kifizetését, azonban a vádlott nem fizetett, később azt közölte a sértettel, hogy egyáltalán nem fogja neki kifizetni a törlesztőrészleteket, illetve a sértettet ekkor ismét fenyegetni kezdte azzal, hogy elvágja a gyermeke és élettársa nyakát.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védője jelentettek be fellebbezést elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhébb büntetés kiszabása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában