2022.11.26. 13:54
Öt röfi húsa kerül a többgyermekes családokhoz - A hagyományos disznótor hangulatát is megismerhették - fotók, videó
A hagyományos disznóvágások hangulatát idézi meg az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely immár hagyományosnak mondható ősz végi, tél eleji rendezvénye. Az öt levágott sertés feldolgozásával negyven rászoruló családot támogatnak.
Fotó: Szendi Péter
Ahogyan az dukál, már kora reggel felsírt az öt sertés a jáki telepen - onnan szállították azokat ketté bontva Janzsó György újperinti házához, ahol az összegyűlt, megközelítőleg húsz segítő a hagyományos disznóvágások hangulatát megidézve dolgozta fel azokat. György évek óta támogatója az egyesületnek, különösen a disznóvágások alkalmával, ahol tapasztalatával és a helyszín biztosításával segíti a nagycsaládosokat - tudtuk meg Görcz Gyula Csabától, az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely elnökétől.
A hagyományos disznótor hangulat
Fotók: Szendi PéterA szociális disznóvágást követően a friss árut még aznap eljuttatják a rászorulókhoz. Az öt, darabonként 120-130 kilós sertés feldolgozásával negyven családot tud támogatni az egyesület, akik nyers húsokat, hurkát, disznósajtot, tepertőt, kolbászt kapnak. A füstölt árut, sonkát csülköt húsvét előtt osztják szét a rászorulók között.
A jó hangulatú toron tízóraira resztelt máj, ebédre toroskáposzta készült. Sokan a gyermekeikkel érkeztek, hogy bemutathassák nekik, milyen is volt régen egy falusi tor.