Jótékonyság

2022.11.26. 13:54

Öt röfi húsa kerül a többgyermekes családokhoz - A hagyományos disznótor hangulatát is megismerhették - fotók, videó

A hagyományos disznóvágások hangulatát idézi meg az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely immár hagyományosnak mondható ősz végi, tél eleji rendezvénye. Az öt levágott sertés feldolgozásával negyven rászoruló családot támogatnak.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Ahogyan az dukál, már kora reggel felsírt az öt sertés a jáki telepen - onnan szállították azokat ketté bontva Janzsó György újperinti házához, ahol az összegyűlt, megközelítőleg húsz segítő a hagyományos disznóvágások hangulatát megidézve dolgozta fel azokat. György évek óta támogatója az egyesületnek, különösen a disznóvágások alkalmával, ahol tapasztalatával és a helyszín biztosításával segíti a nagycsaládosokat - tudtuk meg Görcz Gyula Csabától, az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely elnökétől.

A szociális disznóvágást követően a friss árut még aznap eljuttatják a rászorulókhoz. Az öt, darabonként 120-130 kilós sertés feldolgozásával negyven családot tud támogatni az egyesület, akik nyers húsokat, hurkát, disznósajtot, tepertőt, kolbászt kapnak. A füstölt árut, sonkát csülköt húsvét előtt osztják szét a rászorulók között.

A jó hangulatú toron tízóraira resztelt máj, ebédre toroskáposzta készült. Sokan a gyermekeikkel érkeztek, hogy bemutathassák nekik, milyen is volt régen egy falusi tor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában