Karácsonyvárás

2022.11.27. 20:21

Kigyúlt az első láng - Megyeszerte sok helyen közösségben ünnepeltek - fotók

Megyeszerte fellobbant az adventi koszorúkon a hitet jelképező első gyertyaláng.

vaol.hu

Az első gyertyát vasárnap kora este Babos Andrea, a település alpolgármestere gyújtotta meg

Fotó: Szendi Péter

Gersekaráton a vallási hagyományoknak megfelelően három lila és egy rózsaszínű gyertya díszíti az adventi koszorút. Az első gyertyát vasárnap kora este Babos Andrea, a település alpolgármestere gyújtotta meg (képünkön). A falu fiataljait, időseit 15 órára várták a művelődési házba, kézműveskedésre. Adventi díszek készültek. A nap zárásaként az Árvácska című filmet vetítették le.

Ökumenikus szertartással kezdődött meg az adventi időszak Szombathelyen. Ünneplő emberek sokasága gyűlt össze szombat délután a Berzsenyi téren, hogy együtt élhessék meg az ünnepvárás e fontos pillanatát. A szombathelyi katolikus egyházközségek képviseletében Horváth József atya, az evangélikus egyházközség részéről Steindl-Papp Judit lelkész, a református egyházközség képviseletében Jakab Bálint lelkész mondtak áldást. Az adventi koszorú első gyertyájának lángját dr. Horváth Attila alpolgármester gyújtotta meg az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő karácsonyi ének dallamaira. 

A karácsonyvárás időszakához méltóan ünnepelték meg adventi hétvégét Celldömölkön. Szombaton kora délután gyertyát gyújtottak Alsóság-Izsákfa városrész koszorúján, majd 16 órakor felviláglott a városi adventi koszorú első gyertyájának fénye is. A Szentháromság téren Fehér László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd beszédet mondott Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. – Meggyújthattuk az első adventi gyertyát, ami a hagyomány szerint a hitre utal. Hit nélkül az ember hajlamos feladni. Az adventi koszorú és a közelgő ünnep azt üzeni, hogy a végén mindig a szeretet győz, ami különösen fontos ilyen háborús időkben – szólt beszédében. Az ünnep fényét színvonalas, zenés produkciók, valamint adventi vásár is emelték.

Vépen vasárnap reggel lobbant fel a gyertya lángja a Fő téri adventi koszorún. A nyolcórai szentmise után gyújtotta meg Kovács Péter polgármester. – Az elkövetkező időszakban figyeljünk még inkább szomszédainkra, az egyedül élőkre, a rászorulókra – kérte. 

Németh Tamás plébános is a segítésre hívta fel a figyelmet és a lehetőségre, hogy szebbé tegyük mások életét, karácsonyát. Bükön is felgyúltak az adventi fények. Vasárnap délután az Átriumban elhelyezett koszorút Simon Réka evangélikus lelkész, illetve dr. Szalai Gábor plébános áldotta meg. Ezt megelőzően adtak műsort a büki zeneiskola fuvolásai, illetve az óvoda Katica csoportja. Az evangélikus bábcsoport a Mária kis szamara című feldolgozást mutatta be.

Karácsonyi díszkivilágítás várta a gyertyagyújtásra érkezőket vasárnap este a Jurisics téren. Kőszeg Város Fúvószenekarának kürtöseit hallhatta a közönség, majd a római katolikus közösséget képviselve dr. Perger Gyula plébános szólt a jelenlévőkhöz. Ő gyújtotta meg a hit gyertyáját az adventi koszorún.

– A vallási ünnepeket és különösen a karácsonyt az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti a mélységét. A kereskedelmi központok térhódítása, a mindenütt jelen lévő reklámok magukkal sodorják az ünnep jelentőségét, elfelejtjük, hogy Jézus Krisztus eljövetelére készülünk. Ünnep előtti életünk minden esztendőben hasonlít kicsit Betlehem nyüzsgéséhez, azokra a napokra, amikor nem vették észre a szállást kereső szent családot. Ezen a területen a vártnál hamarabb érkeztünk meg Nyugat-Európába, ahol évtizedek óta az advent négy hete a fogyasztói társadalom legfényesebb időszaka. A lelkünk lehet ilyen betlehem, de olyan is, amelyik szegényes hajlékát kínálja fel szállásként a szent családnak. A Názáreti kisded Jézus mindannyiunkat figyelmeztet, hogy a külsőségek mit sem érnek, ha nem találjuk meg lelkünk igazi békéjét – figyelmeztetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában