Kegyelmi állapotban 

2022.12.08. 15:50

Új óvoda nyílt Celldömölkön – Sajátos nevelési igényű gyermekek számára - fotók

Sikertörténet, amelyről mostanáig talán csak az érintettek hallottak: mindössze néhány hónap alatt minden előírásnak megfelelő óvodát alakított ki a sajátos nevelési igényű gyermekek számára a Sárvári Tankerületi Központ. Advent alkalmából bepillantást nyertünk az intézmény életébe.

Cseh-Egye Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Ünnepi dekoráció a falakon, kiskabátok és hátizsákok a fogasokon – hasonló kép fogad bennünket bármelyik óvodai öltözőbe belépve, és a csoportszobába elsőre benézve sem látunk semmi különöset: hatalmas autós szőnyegek borítják a padlót, bújócskázásra, elvonulásra hívogató sátorházikó az egyik, mozgásra ösztönző hatalmas szivacskocka a másik sarokban. Nyolc, sajátos nevelési igényű celldömölki és Celldömölk környéki gyermek tölti itt a hétköznapokat. Mikor belépünk, néhányan rögtön a biztonságot jelentő gondozói ölelést keresik, a többiek hozzák a játékokat: van itt traktor, mesekönyv, kirakó. A látszat ellenére azonban egészen máshogy telnek az ő napjaik: itt minden, a szakértői véleménybe foglalt fejlesztést megkapnak a kicsik, a gyógypedagógusok kis csoportokban foglalkoznak velük, még külön fejlesztőszobát is kialakítottak számukra.  

A sajátos nevelési igényű gyermekekről gondoskodni legalább akkora kihívás mint a tehetséget kibontakoztatni – fogalmaz Rozmán László, a Sárvári Tankerület vezetője, majd beavat az előzményekbe. A Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménynek három évvel ezelőtt nyílt új telephelye, iskolája a városban.  Már akkor mutatkoztak jelek arra, inkább előbb mint utóbb az óvodai feladatellátásra is szükség lesz. Nyár elején, a szakértői vélemények birtokában, világossá vált: nem lehet tovább várni, hiszen a szombathelyi és a rumi, sajátos nevelési igényű gyermekekre specializálódott intézmény is megtelt. 

Június elején rendkívüli átszervezésekkel belekezdtek a munkába, nagy összefogásnak lehettünk tanúi. Mindenki az ügy mellé állt, a Klebersberg Központtól kezdve a hatóságokon át, Ágh Péter országgyűlési képviselőig, Maruzsa Zoltán államtitkárig, aki augusztus utolsó napjaiban engedélyezte a feladatellátást.

- Sikerült a semmiből kialakítani a melegítőkonyhát is, és egy igazán jó szakmai csapat szerveződött – mondja  Rozmán László, a Sárvári Tankerület vezetője. 

Elsőre szóra feladta nyugdíjas kényelmét és jött Somogyi Dezsőné, mindenki Ica nénije is, aki 42 évet töltött a pályán, és azt mondja: mindig csak segíteni akart másokon. Két perce sincs még a csoportszobában, de az egyik kisgyermek már az ölében, a másiknak kendőt igazít a nyakába, a harmadiknak előkerít valami játékot. 

– Látják milyen szép? – mutat kifelé menet a kézzel készített adventi kalendáriumra a tankerületi igazgató. Az ablakokat befedte a műhó, a gyógyszeres szekrényen pedig ott csücsülnek a manók. Aztán hozzáteszi: - Advent van, ilyenkor fogékonyabbak vagyunk a szépre és a jóra, de mi igazából augusztus óta úgy érezzük, kegyelmi állapotban vagyunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában