Kimondottan időseknek

2023.03.20. 21:00

Szeniorörömtánc Körmenden: építi a közösséget a mozgás - fotók

Mozgás, öröm, agytorna – ez a szeniorörömtánc szlogenje, amely nagy népszerűségnek örvend az idősebb korosztály körében. Az egyik körmendi fitneszteremben hétfőnként jönnek össze a táncos csoport tagjai.

Tóth Judit

A két oktató, Vadász Józsefné Anilka és Pável Miklósné Magdi bemutatják a rövid koreográfiát

Fotó: © Szendi Péter

A szeniorörömtánc kimondottan az idősebb korosztály számára kitalált közösségi mozgásforma. A nyugat-európai országokban már közel ötven éve működik, Magyarországon most terjed, méghozzá rohamosan, Csirmaz Szilviának köszönhetően. Háromszáznál is több képzett oktatója van országszerte a szeniorörömtáncnak, egy közülük Vadász Józsefné Anilka, aki Szentgotthárdon, Zsidán és Körmenden is tart foglalkozásokat. 

– A szenior örömtánc az ötvenpluszos korosztályt célozza meg, de szívesen látunk fiatalabbakat is. Nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra. Egy német táncpedagógus találta ki ezt a mozgásformát idős anyósa kérésére. A szeniorörömtánc figyelembe veszi az idősebb korosztály sajátosságait, kíméletes sporttevékenység és agytorna egyben, ami a legújabb kutatások szerint késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Sokféle táncunk van, például csacsacsa, rumba, szamba, keringő vagy rocki, de mindet a saját lépéseinkkel táncoljuk. A foglalkozásoknak közösségépítő ereje van, mindig jó a hangulat, vannak közös programjaink máshol működő csoportokkal, sőt fellépésekre is volt már példa – tudtuk meg Anilkától, aki nyugdíjba vonulása előtt negyven éven át a Szentgotthárdi Rendelőintézetben dolgozott asszisztensként. 

Korábban abszolút nem gondolta, hogy egyszer majd táncoktatónak áll. Hogy mégis így történt, ebben nagy szerepe volt Huszárné Rózsikának, aki kezdetben a szentgotthárdi örömtáncos csapatot vezette, most Vasszentmihályon és Rábagyarmaton tart órákat. Nagy motiváló erő volt Anilka testvére, Pável Miklósné Magdi is, aki Zsidán hozott össze egy csoportot. Körmenden tavaly januárban kezdődtek a foglalkozások Szőke Imréné Terike javaslatára. Mostanra nagyon jó kis társaság verődött össze, általában közel húszan vesznek részt a hétfő délelőtti táncórákon. Mind nyugdíjasok, a legidősebb táncos 76 éves. 

– Vannak úgynevezett blokktáncok, amelyeket egyedül csinál mindenki, de párban, körben is gyakran táncolunk, nem is beszélve a négyes és hatos formációkról. A szeniorörömtánc nemcsak nőknek szól, férfiakat is várunk az órákra. Egyelőre egy bátor jelentkező van Szentgotthárdon – zárta szavait Anilka, akinek körmendi csoportja igazolta: táncolni öröm, boldogság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában