Időjárás

2023.06.08. 08:00

Marad a fülledt, csapadékos idő, bekopogtatott Medárd, de lesz az idén igazi nyár? - Megkérdeztük a szakembert

Idén előbb kopogtatott Medárd: három nap alatt fél havi csapadékmennyiség hullott Szombathelyen. A következő napokban, hetekben is folytatódik a változékony idő: a szakember szerint bárhol, bármikor eshet - cserébe fülledtnek érezzük majd a levegőt.

Cseh-Egyed Bernadett

Lokálisan alakulnak ki heves gócok

Forrás: Szendi Péter

A néphagyomány úgy tartja, ha Medárd sír, negyven napig sírni fog. Idén erre minden esély megvan: csütörtökön is marad az elmúlt napokhoz hasonló változékony idő. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője elmondta: lokálisan alakulnak ki heves gócok, így nagy területi szórás figyelhető meg. Összességében azonban jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, a szombathelyi főállomáson mintegy 40 milliméter - ez a sokéves havi átlag mennyiségének a fele. A hétvégéig bármelyik nap előfordulhat zápor, zivatar erős széllökés kíséretében. Egyébként gyenge lesz a légmozgás, amely hétfőn északira fordul: szárazabb, de hűvösebb időt hoz térségünkbe.  

– Mozgalmas, változékony, igazi medárdos, nyár eleji időszak ez. Magyarországon egyébként a június a legcsapadékosabb hónap, Szombathelyen 80-85, az Őrségben 100-110 milliméter hullik átlagosan ilyenkor – tette hozzá a szakember, aki szólt arról is: a magas nedvességtartalom miatt fülledt a levegő és jóval többnek érezni a hőmérőn látható 20-20 Celsius-foknál. A felhős ég alatt éjszakánként sem hűl le, a leghidegebb órákban 12 fok körüli értékeket mérhetünk. 

Anticiklon peremén vagyunk, az Adria felől érkező légtömegek kettős fronthatásra jellemző tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél, és a légnyomás ingadozás is okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödnek a krónikus betegségek tünetei, továbbá vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet 

Pétervári Tibortól megtudtuk azt is: június első hetében mindössze 32 órát sütött a nap. A hónapban 230-240-et is eléri sokszor a napfényes órák száma, ettől egyelőre messze vagyunk. A jelenlegi modellállások szerint június 20-ig maradnak a 20-25 fok közötti értékek. Esélyes, hogy csak a július hozza meg az igazi nyarat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!