Interjú a leendő miniszterrel

2022.05.17. 14:00

Navracsics Tibor: A mi nagy kihívásunk a munkaerő megtartása

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős leendő miniszterként lapunknak első ízben a szombati vásárban adott interjút legsürgetőbb teendőiről.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibor leendő miniszterként a Kapolcsi vásárban adott első ízben interjút lapunknak

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint elmondta, az egyik feladat az, hogy a fejlesztéspolitikában a területi szempontokat az eddigieknél hangsúlyosabban jelenítsék meg. 
– Ez talán összefüggésben van azzal, hogy az elmúlt egy évben az észak-dunántúli gazdaságfejlesztési övezet kormánybiztosa voltam, és számtalanszor érveltem amellett, hogy ez a terület némileg más problémákkal küzd, mint az ország többi régiója. Úgy érzem, hogy az országos fejlesztéspolitika ma ezt még nem ismeri el. A feladatom az, hogy a ciklus végéig, 2026-ig kiépítsünk egy olyan fejlesztéspolitikai intézmény- és szempontrendszert, amely lehetővé teszi, hogy az itt élők sajátos érdekeiket jobban tudják érvényesíteni a fejlesztéspolitikában, illetve a fejlesztéspolitika jobban tudja támogatni az itteni szempontokat. 
– A Balaton környékén ez a turizmus és a ma is jelen lévő közigazgatási széttagoltság. Három megyéhez, három tervezési-statisztikai régióhoz tartozik a tó. Ha összehangoltabb Balaton-politikát akarunk, akkor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szerepét is erősítenünk kell. Az Észak-Dunántúl különleges szempontjai abból adódnak, hogy mi közelebb vagyunk Nyugat-Európához, az ottani munkaerőpiacokhoz, mint az ország többi része, ezért sokkal nagyobb kihívás az itteni vállalkozók számára a munkaerő, a munkavállalók megtartása. Itt elsősorban versenyképességi szempontok vannak. Az ország többi régiójában elsődleges cél, hogy miként tudnak felzárkózni a nemzeti átlaghoz. Az itt élők számára nem a nemzeti átlag a viszonyítási szempont – hangsúlyozta a leendő miniszter. 
A kormány és az Európai Unió vitájával kapcsolatban elmondta, hogy megegyezést kell találni az unióban. – A többéves pénzügyi keret és az újjáépítési alapból származó források megszerzéséhez alá kell írnunk két megállapodást. Az elsődleges célom az lesz, hogy Brüsszellel felvéve a kapcsolatot megtudjam, melyek az okai az elakadásnak, és próbáljuk elhárítani az akadályokat. Örülnék, ha a forrásokat minél gördülékenyebben biztosíthatnánk. Azt követően azon dolgozunk, hogy a megítélésünk javuljon. A hazánkban elindult fejlesztéseket ezekből az alapokból kell finanszírozni, ezért minél hamarabb kellenek az uniós források – mondta a leendő miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában