Olvasónk írja

2022.07.06. 13:00

Többé nem találkoznak a dudarbányai "villanyszerelő-brigád" tagjai

Dudarbánya villanyszerelőinek 30 éve összetartó brigádja 2022. június 25-én megszűnt.

Forrás: olvasó

Munkás hétköznapjaik idején, a szakszervezeti kirándulásokon felmerült ötletek alapján alakult ki a brigád gondolata.
Mivel a bánya megszűnt, a volt villanyszerelők kis csapata még fontosabbnak érezte az összetartozást, így a 15-17 főből álló, a családtagokkal kibővült lelkes kis csapat először 1993-ban Bakonybélben a Gerence partjára szervezte a főzéssel, beszélgetésekkel, emlékezésekkel, nagy nevetésekkel tarkított találkozóját - mely találkozások hagyománnyá váltak.
A "villanyszerelő-brigád" megalakulása a Zirci Buli indulásával egy időben történt, ezért, hogy a két rendezvény ne zavarja egymást, a kiválasztott időpont június utolsó szombatja lett és maradt 30 éven át.
Eleinte Jásdon, Rapali Mikiéknél jöttünk össze, egy erdei tisztáson, ahol forrásvizet használva főztünk finom ételt az összegyűjtött rőzse felett, aztán Dudaron, aztán Bakonynánán, Paloznakon, Bakonyszombathelyen, Móron a szőlősökben, majd Zircen a Majer-tónál állapodtunk meg - és több éven át itt tartottuk az emlékekkel fűszerezett főzéseinket, minden résztvevő megelégedésére.
Sajnos közben az élet fájdalmakat is okozott, nagy veszteségek érték a brigádot, mert többen elhunytak közülünk: Rapali Imi (Parancsnok), Polt Józsi, Hebling Pisti (Zsíros), Járfás Géza... Már nagyon kevesen maradtunk a brigádból, sokunk egészségi állapota megromlott, ezért úgy döntöttünk, idén már nem találkozunk. Június 16-án délelőtt meghoztuk döntésünket, és milyen a sors: délben jött egy telefon, hogy még egy nagyon beteg társunk, a Strausz Feri is meghalt.
A sors úgy rendezte, hogy mégiscsak lett találkozó - e szomorú eset kapcsán, barátunk temetésekor. Így ez a június utolsó szombatja örök emlék, utolsó találkozó a még élők számára.
Fájó szívvel, mégis örömteli szeretettel emlékezünk életünk brigád-összejöveteleire, melyeket Valler János és a "feleségek csapatát" összetartva jómagam nagy szeretettel szerveztünk 30 éven át. Erről tesz tanúbizonyságot a Reichard János által készített sok fotó, melyeket nézegetve könnyes szemmel emlékezünk.
Fogadják szeretettel a mellékelt fotót, mely 2007. június 30-án készült Paloznakon, a még fiatal nyugdíjasokból álló "villanyszerelő-brigádról" és szerető családtagjaikról.

Lejegyezte:

Palkovics Jánosné (Holl Katalin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában