Veszprém: Búcsúmise a Károly templomban

2022.08.08. 14:00

Márfi Gyula nyugalmazott érsek vasárnap, az esti szentmisén búcsúzott híveitől

Hosszúra nyúlt a búcsúszentmise, amely alatt többször csattant fel a taps, néha nevetés is hallatszott, végül pedig előjöttek a könnyek, amikor a bejárat elé kiérő Márfi Gyula nyugalmazott érsek lába elé fehér rózsaszirmokat szórtak a Szent Mihály Védegylet tagjai.

Őrsi Ágnes

Forrás: VMJV

Őt támogató elődjét is eltanácsolta Veszprémből Udvardy György érsek. Márfi Gyula nyugalmazott érsek vasárnap, az esti szentmisén búcsúzott híveitől a Károly templomban. Nem tudom, látott-e már ekkora tömeget falai között, meg udvarán a ház; olyan hívők összességét, akik még egy utolsó áldásban szerettek volna részesülni a zenés-énekes misén. Hogy ez a szomorú esemény felemelő élmény lett, az köszönhető az énekkar szolgálatának, meg a közvetlen légkörnek, ami mindig is jellemezte azt a közösséget, amelyben Márfi Gyula atya megjelent.

Ezúttal a szentmise keretében Edvy Szilárd, a Szent Mihály plébánia képviselőtestületének tagja köszönte meg az együtt töltött éveket, majd Márfi Gyula beszélt apró szülőfalujából indult pályafutásáról, ami a Veszprémi Főegyházmegyében teljesedett ki érseki ténykedésével. Mint mondta, csak hálát tud adni a Jóistennek a hivatásért, a segítségért, amivel túljutott a megpróbáltatásokon, közöttük az öt súlyos műtéten, meg a szeretetért, amit az egyházmegyében, így Veszprémben is folyamatosan kapott. Szentbeszédével is tanított – még utoljára -, dalcímekkel, versrészletekkel támasztva alá, hogy életünk úton levés, de nem cél nélküli rohanás. Ahogy egy indiai muszlim mecset falán is olvasható: „Jézus mondja: - Híd ez a világ, menjetek át rajta, de ne építsetek rá!" Hogy mit kell akkor tenni? Szeretettel, hittel, bátorsággal fordulni a környezetünk felé, ahogyan Márfi Gyula atya tette huszonöt itt töltött éve alatt is.

Forrás: Gáspár Gábor/VMJV

Hosszúra nyúlt a búcsúszentmise, amely alatt többször csattant fel a taps, néha nevetés is hallatszott, végül pedig előjöttek a könnyek, amikor a bejárat elé kiérő érsek lába elé fehér rózsaszirmokat szórtak a Szent Mihály Védegylet tagjai. Kezdeményezésükre a hívek gondolataikat egy közös albumba jegyezték be, melyet veszprémi tartózkodása emlékére visz magával Szombathelyre, ahol szeretettel várják. 

Márfi Gyula nyugalmazott érsekkel készített írásunkat a Napló pénteki számában adjuk közre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában