Benedekffy Katalin könyvbemutatója az Agórában

2022.12.01. 11:30

A világjáró opera-énekesnő különleges utazása

Egy csipetnyi Erdély címmel Benedekffy Katalin operaénekes könyvének bemutatóját december 8-án, csütörtökön délután három órakor tartja az Agóra Kulturális Központban. A világot bejárt Prima-díjas művész, aki Kányádi Sándor költő unokahúga, szülőföldjére kalauzolja el az olvasókat.

Napló

Benedekffy Katalin operaénekes

Benedekffy Katalin énekművész, operaénekes, színész. Több műfajban otthonosan mozog. Népdal-és nótaénekes, operaénekes, operett-díva, ám szívéhez az áll legközelebb, ha templomokban, hangversenytermekben énekelhet szakrális műveket. Székelyföldön, Nagygalambfalván született, tizenkilenc éves kora óta él Budapesten. Sokoldalú tehetség, az ország számtalan teátrumában szerepelt.  Végigturnézta a világot, énekelt Európától az Egyesült Államokon át egészen Kanadáig. Jelenleg játszik a Budapesti Operettszínházban, a Kolozsvári Operában. Nagyszabású, általa szerkesztett  német és magyar nyelvű Lehár-gálával mutatkozott be a fertőrákosi barlangszínházban a nyáron, nemrég Bécsben kapott vastapsot ez a műsor.  A 100 Tagú Cigányzenekar évadzáró idei gálakoncertjén, december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban őt köszöntheti a közönség női szólóénekesként.  

Benedekffy Katalin a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tavaly könyvírásra szánta el magát. Egy csipetnyi Erdély címmel készített a szakemberek szerint is hiánypótló könyvet, melynek alcíme: Legendák-mesék-ízek világa. Tájegységre bontva  (Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Középerdély)  repíti az olvasót a mesék, mondák, mondókák, balladák, versek, népszokások, népi játékok, helyi különleges ételreceptek világába. Külön egységként szerepel a könyvben az Együttélő népeink fejezet. Az operaénekes maga gyűjtött több anyagot ehhez a munkához. A tájegységekben élő idős emberek mesélték el neki a szőttesek titkát, a mondókák, népdalok keletkezését, úgy, ahogy rájuk szállt apáról fiúra, anyáról leányra. A kiadvány részeként megjelenő hetven perces CD-melléklet a tájegységek zenei világát mutatja be.

A december 8-i veszprémi könyvbemutatón a közönség bepillantást nyerhet Erdély varázslatos világába, miközben Benedekffy Katalin tolmácsolásában elhangzik néhány székely népdal, s természetesen Kányádi Sándor vers is. A délután házigazdája Varga Róbert újságíró. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában