Nem volt kispályás

2023.06.01. 11:00

Akit tudott átvert a profi csaló, most a veszprémi bíróság elé került

Vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával a 48 éves férfit, aki 64 sértett megtévesztésével jutott bevételhez, illetve akart pénzhez jutni, közölte a főügyészség.

Kovács Erika

Forrás: illusztráció

A vádirat szerint az ügy két fővádlottja, egy 48 és egy 49 éves barát, akik ismerték egymás üzleti tevékenységét is, már követtek el bűncselekményeket 2009-2010-ben, melyekért elítélte őket a bíróság. A 48 éves férfi tudta, hogy megnyerő modorával bizalmat ébreszt, így elhatározta, hogy szabadulása után is mások megtévesztéséből él. Kezdetben magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá stróman cégek alapítására. Így kezdetben önállóan, később a társával együtt minél nagyobb előlegért építési munkákat vállalt. A vádlottak megtévesztették a beszállítókat, a kivitelezőket, a beszerzett anyagok árát, munkákat részben vagy egyáltalán nem fizették ki. A 48 éves férfi Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és luxusautóval közlekedett. A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 embert tévesztett meg, mellyel közel 63 millió forint kárt okozott. Aztán egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével foglalkozott a Covid-19 járvány kitörésekor 2020 tavaszán. Összesen 11 hazai gazdasági társasággal került „üzleti” kapcsolatba 2020 októberig, akiknek nem fizetett, így mintegy 60 millió forint kárt okozott. Tíz millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek 2020 áprilisában, amiért egy milliárd 270 millió forint előleget kért. Szerződés végül nem történt, így előleget sem kapott. Az ügyészség vádolja a férfit 64 rendbeli csalással, bűntársait pedig csalásokkal, közokirat-hamisításokkal és orgazdasággal. Ezért indítványozott három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztést, társaikkal szemben közérdekű munkát, illetve pénzbüntetést és mindenkinél vagyonelkobzást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!